Examenul Angio-CT multislice este o metodă imagistică de ultimă generație, noninvazivă, rapida, utila pentru evidențierea arterelor coronare”, a declarat Dr. Maria Alexandrescu, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, în cadrul webinarului Ora Specialistului cu tema Revascularizarea miocardică – când, cum, la cine?”, desfășurat miercuri, 18 octombrie, ora 15:00, pe ZOOM.

Dr. Maria Alexandrescu a susținut în cadrul webinarului o prezentare despre Imagistica modernă în bolile coronariene (angioCT coronarian) și a abordat subiectul Angio-CT multislice (angioCT coronarian) în cadrul diagnosticului bolilor coronariene.

Este o metodă extraordinar de utilă, pentru că are o valoare predictivă pozitivă de 95% și cel mai important lucru are o valoare predictivă negativă de 96%. Este indicată la pacienții cu risc mic sau mediu de accident coronarian, dar are și contraindicații. Printre contraindicațiile absolute ale acestui examen se numără frecvența cardiacă crescută, fibriliața atrială, sarcina, alergii majore cunoscute la substanța de contrast”, a declarat medicul specialist în Radiologie și Imagistică Medicală.

Potrivit Dr. Maria Alexandrescu, există două modalități clasice standard de examinare: un studiu prospectiv și unul retrospectiv.

De asemenea, Dr. Maria Alexandrescu a prezentat importanța  scorului de calciu, cine are nevoie de acest scor (pacienții cu istoric familial de afecțiuni coronariene, fumătorii, hipertensibii, barbații peste 35 de ani, femeile după menopauză), precum și interpretarea scorului de calciu. A prezentat și câteva cazuri cu ajutorul imaginilor obținute în urma examenului Angio-CT.

„Examinarea Angio-CT coronariană este o metodă utilă atât în diagnosticul stenozelor coronariene, dar care este utilizată și post revascularizare. Examinarea Angio-CT multislice este o metodă ieftină, rapidă, noninvazivă care permite vizualizarea atât a lumenului, cât și a pereților arteriali. Atât examinarea angio – CT coronariană, cât și examinarea IRM cardiacă sunt parte integrantă în munca de echipă la pacienții cu afecțiuni coronariene, alături de alte metode de diagnostic”, a concluzionat Dr. Maria Alexandrescu.

Webinarul Revascularizarea miocardică – când, cum, la cine? a fost organizat în cadrul platformei EventsMax.ro, cu suportul NORD – Grupul Medical Provita.

EventsMax.ro este un produs Oameni și Companii.