„După scăderea ponderală apare faza de platou, unde este importantă menținerea greutății. Este recomandată utilizarea tratamentului pe termen lung, deoarece apar modificări în consumul energetic, precum și la nivelul mediatorilor hormonali ai apetitului”, a declarat Dr. Iulia Cîrstoc, medic specialist Endocrinologie la NORD-Grupul Medical Provita.  În cadrul webinarului Ora specialistului, cu titlul „Abordarea multidisciplinară în tratamentul obezității”, Dr. Cîrstoc a vorbit despre aspectele endocrinologice și modul în care tulburările hormonale influențează obezitatea.

„Obezitatea este o boală poligenică, care implică factori de mediu precum sedentarismul și consumul caloric excesiv, care se suprapun peste factori genetici permisivi.”

Medicul specialist a menționat: „Cauzele secundare ale obezității sunt foarte rare, dar este important să fie considerate și excluse. În acest scop, Societatea Europeană de Endocrinologie recomandă Dozarea TSH la toți pacienții, fiind o analiză ușor de făcut. De asemenea, se recomandă și tratarea hipotiroidismului, atunci când este prezent. Chiar dacă nu este cauza obezității, poate îngreuna scăderea în greutate, înrăutățește profilul lipidic și conferă un risc cardiovascular crescut.”

„Chiar dacă hipotiroidismul este tratat, obținem doar o ușoară scădere în greutate, de obicei mai puțin de 10% din greutatea de la care am pornit. Nu trebuie să tratăm un TSH ușor crescut, de peste 4,5 până în 10 ml U / l, pentru că este ceva ce vedem frecvent la persoanele cu obezitate, fiind mai degrabă un efect și nu cauza obezității.

 

Leptina – un hormon important în reglarea greutății corporale și a metabolismului

Leptina este un hormon proteic produs de adipocite și reflectă rezerva energetică a organismului, mai precis, cantitatea de trigliceride stocate în țesutul adipos. Leptina influențează balanța energetică pe termen lung. Practic, este un hormon care ne oferă protecție față de înfometare, iar în mod normal, nivelul este proporțional cu masa adipoasă. În obezitate apare ceea ce numim rezistență la leptină, fiind momentul în care scade traversarea barierei hematoencefalice (BHE) a hormonului și apare inabilitatea creierului de a detecta sațietatea, chiar dacă rezervele energetice sunt mari”, a susținut medicul endocrinolog.

 

Ce se întâmplă în organism după scăderea în greutate?

După o scădere semnificativă în greutate apare decuplarea consumului energetic față de aport, fapt ce duce la o stare de hipometabolism, împreună cu hiperfagie, prin următoarele mecanisme:

  • Scade nivelul de leptină;
  • Crește nivelul de grelină;
  • Scade activitatea sistemului nervos simpatic și crește activitatea sistemului nervos parasimpatic;
  • Modificarea tonusului sistemului nervos autonom, cu efect pe peptidele gastrointestinale;
  • Scade FT3 și FT4 periferic (hormoni tiroidieni).

 

Pentru a contracara aceste mecanisme, avem la dispoziție o clasă de medicamente (analogi de GLP 1), care sunt recomandate pentru o categorie bine definită de pacienți: „pacienții care au un IMC ≥30 sau ≥27 și cel puțin o comorbiditate asociată obezității (hipertensiune arterială, diabet zaharat, pre-diabet, dislipidemie sau Sindromul de apnee în somn), inclusiv copii, pacienți de peste 12 ani, care au minim 60kg.”

Tratamentul este important să fie ținut împreună cu modificări ale stilului de viață. Monitorizarea pacienților se face la 2-3 luni și urmărim efectul, adică scăderea în greutate, dar și apariția efectelor adverse. Eficiența tratamentului este definită ca o pierdere în greutate de minim 4-5% față de baseline, după 3 luni de doză terapeutică”, concluzionează Dr. Iulia Cîrstoc.

 

***

Webinarul Abordarea multidisciplinară în tratamentul obezității a fost organizat la inițiativa și cu suportul NORD – Grupul Medical Provita.

Managementul și promovarea evenimentului au fost asigurate de Oameni și Companii și platforma EventsMax.ro.