”Avem nevoie de asumare din partea tuturor: a medicilor, care pot face mai mult pentru pacient, a pacienților, care să respecte indicațiile, tratamentul și regimul alimentar și trebuie să fim conștienți că formăm o echipă în îngrijirea persoanelor cu diabet”, a fost mesajul transmis de dr. Delia Reurean-Pintilei, diabetolog, Director Medical Consultmed, fondator și Director de programe ”Clinica de Nutriție”  în cadrul webinarului INSULINA 100: Călătoria, Moștenirea și Drumul înainte din 20 decembrie.

Webinarul este parte a unui proiect special dezvoltat pentru a marca 100 de ani de la momentul descoperirii insulinei, în anul 1921, fiind dezvoltat de comunitățile RoDiabet și Caspa.ro – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți.

”Avem un numitor comun, atât în diabetul zaharat de tip 1, cât și în diabetul zaharat de tip 2. Numitorul comun este un deficit al secreției de insulină, care poate fi total, în cazul diabetului de tip 1, sau poate fi relativ, în cazul diabetului de tip 2”, a explicat dr. Delia Reurean-Pintilei vorbind despre mecanismul central de apariție al diabetului.

“Practic, în diabetul de tip 1 se încearcă mimarea funcției unui organ care se numește pancreas. Pancreasul secretă permanent, pulsatil insulina, pentru a controla eliberarea de glucoză din ficat. Acest mecanism va menține un nivel normal al glicemiei în perioadele în care nu mâncăm. Persoanele cu diabet zaharat tip 1 sau tip 2 care au nevoie de tratament cu insulină beneficiază astăzi, în mod gratuit, de cele mai noi preparate de insulină existente. Vorbind despre insulină lentă, dispunem de preparate de insulină cu acțiune de 48 și 72 de ore. Asta nu înseamnă că putem injecta insulina lentă la 48 sau 72 de ore, ci doar că, prin prelungirea duratei de acțiune, putem obține profil mai plat, cu mai puțină variabilitate, deci un control mult mai bun, cu mai puțină hipoglicemie”, a explicat dr. Delia Reurean-Pintilei beneficiile noilor insuline în cazul diabetului zaharat în tratament cu insulină.

Avem inovații importante și în tratamentul diabetului de tip 2

În 2021 celebrăm centenarul descoperirii insulinei. Dar ultimii 100 de ani au adus inovații importante și pentru diabetul zaharat de tip 2. Iar doamna dr. Reurean-Pintilei a explicat mecanismul acestui tip de diabet, diabetul zaharat de tip 2, cel cu prevalența cea mai ridicată în acest moment la nivel mondial.

În diabetul de tip 2 se remarcă nu numai un deficit relativ de secreție, adică pancreasul nu mai secretă suficientă insulină, ci și o incapacitate a insulinei pentru a acționa adecvat. Într-o manieră ușor de înțeles pentru toți putem spune că insulina deschide ușa celulelor pentru ca glucoza să intre în celule și să fie transformată în energie. În cazul rezistenței la insulină, pentru a ușura “munca” insulinei, intervenim cu metformin, pentru că metforminul este cel mai sigur, cel mai cunoscut și potent insulino-sensibilizator. El favorizează “deschiderea” ușii celulei și normalizează în primă fază valoarea glicemiei. Și pe lângă reducerea rezistenței la insulină, mai avem încă cel puțin 10 mecanisme pe care putem interveni pentru a reface funcționalitatea organismului unei persoane cu diabet. În 2021 dispunem de medicamente care țintesc aproape fiecare dintre aceste mecanisme”.

Medicamentele de ultimă generație au mecanisme inovatoare, care au dovedit că pot reduce mortalitatea cardiovasculară, reduc numărul de spitalizări pentru pacienții cu insuficiență cardiacă, reduc declinul funcției rinichilor, adică câștigă un număr de ani înainte de dializă pentru pacienții cu boală renală cronică. Aceste medicamente se găsesc și în România și pot fi prescrise de diabetologi gratuit în anumite condiții și vor putea fi prescrise de nefrologi, adică de cei care se ocupă de boli ale rinichilor și de cardiologi, adică de cei care au grijă de inimile oamenilor. Aceste medicamente oferă contextul prielnic echipei diabet-nefrologie-cardiologie pentru îngrijirea persoanei cu diabet”, precizează dr. Delia Reurean Pintilei.

Despre programul INSULINA 100: Călătoria, Moștenirea și Drumul înainte

Anul 2021 marchează centenarul descoperirii insulinei, considerată una dintre cele mai mari realizări medicale din toate timpurile, care continuă să salveze milioane de vieţi în întreaga lume. Pentru a marca acest moment și a pune în evidență drumul și progresul înregistrate din acel punct până în 2021 alături de provocările pe care viitorul le dezvăluie, comunitatea RoDiabet organizează o serie de 10 întâlniri în parteneriat cu diverse comunități dezvoltate de Oameni și Companii. Întâlnirea din 20 decembrie a fost proiectul comun RoDiabet – Caspa.ro, fiind dedicată asociațiilor de pacienți și persoanelor cu diabet. Susțin acest proiect educațional partenerii Novo Nordisk, Regina Maria, Alliance Healthcare și Farmaciile Alphega.

RoDiabet și Caspa.ro sunt comunități administrate de Oameni și Companii. Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 130 comunități business și profesionale și 35 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.