Particulele de silica mezopore (MSPs) introduse în intestin pot avea un efect asupra alimentației și a factorilor de risc metabolici. Rezultatele studiilor efectuate pe șoareci, publicate în Nanomedicină, demonstrează potențialul acestora de a reduce absorbția de energie în organism și ar putea duce la noi tratamente pentru obezitate și diabet.

„Am ales o abordare alternativă inovatoare. Particulele de silica mezoporoasă (MSP) sunt un tip de particule de silica sintetice ingerabile care pot fi produse cu o suprafață mare și cu o gamă de dimensiuni de pori”, a declarat Tore Bengtsson, autorul studiului.

Echipa a emis ipoteza că particulele ar putea fi utilizate ca „site moleculare” în intestin pentru a captura și bloca enzimele digestive care descompun alimentele și reduc astfel absorbția de energie în organism.

În studiu, șoarecii au fost hrăniți cu un conținut ridicat de grăsimi, cu diete calorice ridicate, pentru a induce creșterea în greutate, în raport cu utilizarea de MSP-uri special concepute. Rezultatele au arătat că MSP-urile au redus creșterea în greutate 33% și au dus la niveluri reduse de formare de țesut adipos și leptină, împreună cu niveluri mai mici de insulină circulantă.

Citiți articolul integral pe Romedic.ro