Desi este obtinut din aceleasi surse,  zaharul brun este adesea oferit ca o alternativa naturala si sanatoasa la zaharul alb. Conceptiile despre zaharul alb si cel brun sunt deseori gresite.

In cazul celor care sufera de diabet, intelegerea diferentelor si a efectelor asupra sanatatii este deosebit de importanta, iar in acest articol explicam daca zaharul brun este mai bun decat cel alb.

Chiar daca zaharul brun si cel alb sunt obtinute fie din sfecla de zahar, fie din trestie de zahar, acestea sunt aproape identice din punct de vedere nutritional.

 

Zaharul brun se obtine de obicei prin adaugarea de melasa la zaharul alb rafinat, ceea ce ii confera o culoare mai închisa și furnizeaza o cantitate mica de vitamine și minerale. Este mai putin scazut in calorii si  carbohidrati decat zaharul alb.

De asemenea, zaharul brun contine mai mult calciu, fier si potasiu, desi cantitatile acestor nutrienti gasiți intr-o porție sunt nesemnificative.

Comparativ cu zaharul brun, zaharul alb este putin mai mare in carbohidrati si calorii si putin mai scazut in nutrienti. Cu toate acestea, diferențele nutriționale sunt neglijabile.

 

Ambele cresc nivelul glicemiei

Zaharul brun si alb sunt compuse in principal din zaharoza sau zahar de masa. Pe indicele glicemic (GI), care masoara cum  anumite alimente cresc nivelul de zahar din sange la o scară de 0–100, zaharoza obține 65. Asta inseamna ca atat zaharul brun, cat si cel alb cresc nivelul de zahar din sange la fel de mult ca alimentele precum cartofii prajiti, cartofii dulci si popcornul.

Mentinerea nivelului sanatos de zahar din sange este foarte importanta la persoanele cu diabet zaharat. Modificarea consumului de alimente bogate in carbohidrati si zahar poate sprijini controlul zaharului din sange și poate reduce riscul pe termen lung de complicații ale diabetului.

In cazul celor cu diabet, zaharul brun nu este mai sanatos decat zaharul alb.

Orice fel de zahar adaugat ar trebui limitat pentru a avea o dieta sanatoasa. Aportul excesiv de zahar este legat de un risc mai mare de boli de inima, diabet de tip 2, obezitate si boli hepatice.

Unele cercetari sugereaza ca excesul de zahar afecteaza si sensibilitatea la insulina. Acest hormon reglează nivelul glicemiei.

Sensibilitatea la insulina  reduce capacitatea de a transporta zaharul din fluxul sanguin catre celulele in mod eficient.

Astfel, persoanele cu diabet ar trebui sa fie deosebit de atente la consumul de zahar.

American Heart Association sugereaza limitarea suplimentara a zaharurilor la sub 6 lingurițe (25g sau 100 de calorii) pe zi pentru femei si sub 9 lingurițe (37,5g sau 150 de calorii) pe zi pentru bărbați.

Atat zaharul brun cat si cel alb sunt considerate zaharuri adaugate, care sunt asociate cu scaderea sensibilitatii la insulina si cu un risc mai mare de mai multe afectiuni cronice.

In ciuda diferențelor usoare de gust, zaharul brun si alb au un profil nutritiv similar si ambele au un efect asupra nivelului de zahar din sange. Prin urmare, zaharul brun nu ofera beneficii persoanelor cu diabet zaharat. Toată lumea,  dar mai ales persoanele cu aceasta afectiune, ar trebui sa isi modereze aportul de zahar pentru o sanatate mai buna.

 

Articol preluat și tradus de pe Healthline.com