Diagnosticarea cu diabet nu este o veste ușor de primit. Și totuși specialiștii spun că se poate trăi în mod sănătos chiar și în prezența acestei boli. Este nevoie însă de disciplină și, uneori, de schimbarea stilului de viață.

În special persoanele cu diabet de tip 2 trebuie să știe că supraponderabilitatea înseamnă un control dificil al bolii. Kilogramele în plus, în această situație, cresc riscul de hipertensiune arterială și de colesterol ridicat, doi factori de risc în bolile cardiovasculare. Acestea reprezintă cauza principală de deces a diabeticilor. 

Cotrolul greutății poate fi obținut prin consumul de hrană adecvată și menținerea unui program de mișcare fizică.

Ce mâncăm în diabet

Persoanele cu prediabet sau diabet trebuie să limiteze cantitatea de carbohidrați simpli, care se găsesc în alimente precum zahărul, prăjiturile, sucurile sau bomboanele. Evitați produsele pe a căror etichetă apar sucroza, glucoza, fructoza, maltroza, dextroza, siropul de porumb, mierea. În schimb sunt recomandate cerealele integrale, bogate în fibre. 

Peștele, dar nu prăjit, este un aliment indicat. La fel puiul, curcanul și, cu limită, carnea roșie slabă. Dar mezelurile și carnea grasă sunt de evitat. Sarea dă gust, dar prea multă strică. Și nu uitați să stați deoparte de produsele de patiserie.

Dacă aveți un program încărcat, care presupune să mâncați pe fugă, la serviciu, evitați alimentele neadecvate printr-un simplu gest: aduceți-vă de acasă hrană sănătoasă, într-o caserolă sau sandwich. Nu uitați să vă hidratați de-a lungul zilei.

Jurnalul alimentației

Notați ce mâncați, când și cum se schimbă nivelul glucozei în sânge în funcție de alimentație. Măsurând glicemia la o oră- o oră și jumătate după masă puteți oberva cum vă afectează ceea ce ați mâncat.

Activitate fizică zilnică

Mișcarea zilnică cel puțin 30 de minute, precum și scăderea în greutate cu nu mai mult de 7% poate reduce la jumătate riscul de a dezvolta diabet. Dar exercițiile fizice sunt benefice și atunci când boala s-a instalat deja, ajutându-vă să o țineți sub control.

Adulții sănătoși, cu vîrste curpinse între 18 și 65 de ani, ar trebui să facă cel puțin 30 de minute de exerciții aerobice de intensitate moderată 5 zile pe săptămână, sau 20 de minute de exerciții intensive de trei ori pe săptămână. De exemplu, puteți merge în ritm vioi 30 de minute de două ori pe săptămână, iar în alte două zile puteți alerga câte 20 de minute.