Un nou tratament revoluţionar pentru boli renale aduce o speranţă uriaşă sutelor de milioane de persoane din întreaga lume care suferă de diabet.
Potrivit rezultatelor unui test clinic de referinţă, efectuat de Institutul George pentru Sănătate Globală din Sydney, Australia, o substanţă medicamentoasă a redus cu 33% riscul de insuficienţă renală, cu 30% pe cel de insuficienţă cardiacă şi a diminuat cu 20% posibilitatea de apariţie a unor evenimente cardiovasculare.
Concepută pentru scăderea nivelurilor de glucoză, substanţa activă canagliflozină a fost testată în cadrul unui studiu clinic realizat pe un număr de peste 4.000 de persoane din 34 de ţări.
Autorul principal al cercetării, profesor Vlado Perkovic de la Institutul George pentru Sănătate Globală, a subliniat urgenţa conceperii unui nou tratament pentru boala renală în contextul în care ratele diabetului au crescut vertiginios în toată lumea.
”Diabetul este cauza principală a insuficienţei renale la nivel mondial, însă timp de aproape două decenii nu au apărut tratamente noi pentru protejarea funcţiei renale”, a declarat specialistul.
”Acest rezultat obţinut în urma testului clinic reprezintă o reuşită medicală majoră deoarece persoanele cu diabet şi boală renală au un risc extrem de ridicat de insuficienţă renală, atac de cord, accident vascular cerebral şi deces”, a notat Perkovic.
”Acum avem la dispoziţie o modalitate foarte eficientă pentru reducerea acestui risc prin administrarea zilnică a unei pastile”, a adăugat cercetătorul.
În contextul în care această substanţă medicamentoasă poate fi rapid disponibilă în toată lumea, coautoarea studiului, Meg Jardine, consideră că pentru cele cinci milioane de persoane la nivel mondial care, potrivit estimărilor, s-ar confrunta cu insuficienţă renală până în 2035, dar şi pentru alte sute de milioane care suferă de diabet, ”această descoperire este una majoră”.
”Am demonstrat nu doar că acest medicament scade riscul de insuficienţă renală în cazul persoanelor cu diabet, ci şi faptul că el protejează de afecţiuni cardiace, insuficienţă cardiacă şi de alte complicaţii cardiovasculare”, a declarat ea. ”Totodată, este important de precizat că medicamentul îi ajută pe cei care au deja funcţia renală redusă şi, prin urmare, prezintă un risc deosebit de ridicat”, a adăugat Jardine. AGERPRES