Un nou test pentru nou-născuți dezvoltat de o echipă internațională de cercetători arată, cu o rată mare de acuratețe, care dintre ei riscă să dezvolte diabet zaharat de tip 1.   

Testul a fost realizat în urma unui studiu internațional în care au fost urmăriți 7.798 de copii cu risc ridicat de a dezvolta diabet zaharat de tip 1 (DZ1), de la naștere și până la vârsta de 9 ani. Studiul, numit TEDDY (The Environmental Determinants of Diabetes in the Young) a fost finanțat în principal de Institutul Național de Sănătate (NIH) și de Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite.

Într-un articol publicat recent în “Nature Medicine”, cercetătorii de la Universitatea Exeter și de la Institutul de Cercetare Pacific Northwest din Seattle au precizat că au folosit datele din studiul TEDDY pentru a dezvolta o nouă metodă, bazată pe factori multipli, care să arate riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 1 la nou-născuți.

Scorul de risc include factori genetici, clinici – precum istoricul familial în materie de diabet – și nivelul de autoanticorpi anti ICA (celule insulare pancreatice).

 

Materialul integral pe www.360medical.ro