Boala cardiovasculară rămâne principala cauză a mortalității la persoanele cu diabet zaharat și are ca rezultat și morbiditate semnificativă.

Boala aterosclerotică prematură și agresivă, împreună cu un mediu trombotic îmbunătățit, contribuie la riscul vascular ridicat la persoanele cu diabet zaharat. Acest mediu protrombotic se datorează creșterii activității trombocitelor, împreună cu afectarea fibrinolizei secundare a modificărilor cantitative și calitative ale factorilor de coagulare.

Cu toate acestea, strategiile de management pentru a reduce riscul de tromboză rămân în mare măsură similare la persoanele cu și fără diabet zaharat.

Combinațiile de terapie antiplachetară, precum și combinația de agenți antiplachetari și anticoagulanți sunt examinați atât în faza acută, cât și pe termen lung, inclusiv la persoanele cu ritm sinusal și a celor cu fibrilație atrială.

Se subliniază dificultățile în adaptarea terapiei în funcție de riscul variabil aterotrombotic la diferite persoane, apariția complicațiilor și predispoziția la evenimente de sângerare.

Acest ghid actualizat oferă sugestii pentru managementul terapiei antitrombotice a persoanelor cu diabet zaharat și evidențiază lacunele din aceste domenii, cu scopul de a îmbunătăți rezultatele clinice la persoanele cu risc ridicat.

Detalii pe: https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article-abstract/doi/10.1093/eurheartj/ehab128/6186730