Un studiu recent sustine ca suplimentele de vitamina D nu previn aparitia diabetului de tip 2 la adultii cu risc ridicat de a dezvolta boala.

Vitamina D este o vitamina esentiala pentru organism deoarece ajuta  la formarea oaselor si la mentinerea sanatatii acestora. Organismul isi ia necesarul de vitamina D in urma expunerii la soare, dar si prin consumul de anumite alimente (somon, macrou, cereale) si suplimente alimentare. Pe langa mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor, vitamina D poate oferi si alte beneficiii pentru sanatate.

Vitamina D sustine creierul, sistemele imunitare si nervoase. De asemenea, ajuta la reglarea nivelului de insulina, ajuta la sanatatea cardiovasculara si poate ajuta la prevenirea cancerului.

Recomandarile generale din ghidurile internationale, la adulti, privind cantitatea de vitamina D necesara pe zi este de 600 UI sau 15 mcg de vitamina D zilnic. Este important de stiut ca dozele mari de vitamina D pot avea si efecte secundare. Un studiu din 2010, a aratat ca prea multa vitamina D in randul femeilor in varsta poate duce la fracturi osoase si la riscul aparitiei de pietre la rinichi.

 

Vitamina D nu previne diabetul de tip 2

Un studiu realizat pe scara larga, la care au participat 2000 de adulti din SUA,  numit D2d, finantat de Institutul National de Diabet, Boli Digestive si Rinichi (NIDDK), a incercat sa afle daca suplimentele cu vitamina D pot sau nu preveni diabetul de tip 2 si a cercetat, de asemenea, efectele benefice dar si cele secundare ale acestei vitamine asupra oraganismului.

“Studiile observationale au raportat o asociere intre nivelurile scazute ale vitaminei D si riscul crescut de diabet zaharat tip 2. Cu toate acestea, daca suplimentarea cu vitamina D poate ajuta la prevenirea sau intarzierea diabetului de tip 2 nu a fost cunoscuta”, explica Dr. Myrlene Staten, cercetator in cadrul proiectului D2d la NIDDK.

Cercetatorii au masurat nivelurile de vitamina D ale participantilor la inceputul studiului si au constatat ca in jur de 80% dintre acestia aveau niveluri suficiente de vitamina D pe baza recomandarilor de admise. Apoi, oamenii de stiinta au  facut grupuri care au luat zilnic fie 4.000 UI de vitamina D, fie o pastila placebo.

Acestia au analizat participantii la fiecare 3-6 luni, in decursul a 2 ani. La sfarsitul analizei, au descoperit ca doar 293 din cei 1211 de participanti din grupul care au luat  vitamina D au dezvoltat diabet,  iar in grupul care a luat pastila placebo  323 din 1,212 au dezvoltat aceasta afectiune.

Diferenta dintre cele doua grupuri nu a fost semnificativa din punct de vedere statistic.

 

Studiul D2d și cercetari viitoare

Acest studiu este cel mai mare de pana acum, realizat pentru a examina daca vitamina D administrata zilnic ajuta la prevenirea diabetului. “Cand studiul s-a incheiat, nu am gasit o diferenta semnificativa intre cele doua grupuri, indiferent de varsta, sex, rasa sau etnie”, sustine autorul studiului, dr. Anastassios G. Pittas, de la Centrul Medical Tufts din Boston, MA.

Utilizarea suplimentelor alimentare a fost in crestere in S.U.A., iar vitamina D este unul dintre cele mai comune suplimente in randul adultilor.

Desi studiile anterioare au evidentiat efecte secundare si au avertizat impotriva unor doze mari de vitamina D, rezultatele studiului D2d nu au aratat nici o diferenta in ceea ce priveste riscul de crestere a valorilor calciului din sange si a pietrelor la rinichi intre grupurile cu vitamina D și placebo.

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalNewsToday.com