Oamenii de știință au identificat o legătură între diabetul de tip 2 și problemele de sănătate cardiovasculară – chiar și la persoanele cu factori de risc cardiovascular controlați în mod optim. Cercetarea, care apare în revista Circulation, sugerează că tratamentul precoce al persoanelor cu diabet de tip 2 pentru boli cardiovasculare poate reduce semnificativ evenimentele cardiovasculare și mortalitatea.

Diabetul de tip 2 și sănătatea inimii

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), 1 din 10 persoane din Statele Unite au diabet, iar dintre acestea, 90-95% au diabet de tip 2.

Celulele unei persoane cu diabet de tip 2 nu reacționează la insulină așa cum ar trebui. Pancreasul unei persoane produce insulină, care permite zahărului transportat de fluxul sanguin să pătrundă în celulele corpului.

Deoarece zahărul din sânge nu este eliminat din fluxul sanguin al unei persoane, nivelul glicemiei poate crește până la niveluri periculoase. Potrivit CDC, acest lucru poate provoca pierderea vederii, boli de rinichi și boli de inimă.

Cercetătorii au arătat că a avea diabet de tip 2 crește riscul unei persoane de a dezvolta atât forme non-fatale cât și fatale de boli cardiovasculare.

Studiile afirmă, de asemenea, că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care controlează în mod optim factorii de risc cardiovasculari comuni își pot reduce șansele de a dezvolta evenimente cardiovasculare. Autorii noului studiu publicat în Circulation citează cercetări care arată că acest lucru poate prelungi viața unei persoane cu până la 8 ani.

Potrivit CDC, factorii de risc pentru bolile cardiovasculare includ hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, fumatul, obezitatea, o dietă nesănătoasă, activitatea fizică scăzută și diabetul.

Cercetătorii sugerează că persoanele care își gestionează în mod optim factorii de risc cardiovascular ar putea nega complet riscul asociat între diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

În prezentul articol, cercetătorii au dorit să vadă dacă concluziile acestui ultim studiu, realizat cu o populație suedeză, pot fi translate și asupra populației din Marea Britanie.

Potrivit dr. Alison Wright, primul autor al studiului și asociat de cercetare la Centrul de Farmacoepidemiologie și Siguranța Medicamentelor de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie„studiile anterioare au arătat că persoanele cu diabet de tip 2 au avut un risc redus sau nu au prezentat deloc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare sau deces, atunci când toți factorii de risc au fost controlați în mod optim.”

„Echipa noastră a încercat să stabilească modul în care gradul de control al factorilor de risc la persoanele cu diabet de tip 2 a afectat riscul bolilor cardiovasculare și mortalitatea, în comparație cu persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au avut toți factorii de risc controlați în mod optim și la persoanele care nu au diabet de tip 2 .”

Studiu observațional amplu

Pentru a face acest lucru, cercetătorii au analizat datele clinice colectate în perioada 2006-2015. Datele au inclus peste 101.000 de persoane cu diabet zaharat de tip 2. Echipa le-a comparat cu un alt grup de aproape 331.000 de persoane cu diabet de tip 2, precum și cu un grup de aproape 379.000 fără diabet de tip 2.

În urma ghidurilor clinice din Marea Britanie, cercetătorii au analizat cinci factori de risc cardiovascular: colesterol, trigliceride, fumat, glicemie și tensiune arterială.

Ei s-au uitat în special la asocierea dintre controlul optim al acestor factori de risc și evenimente cardiovasculare sau mortalitate la persoanele cu diabet de tip 2, comparativ cu persoanele care nu aveau această afecțiune.

Risc crescut

Cercetătorii au descoperit că, chiar și atunci când controlează în mod optim cei cinci factori de risc pentru afecțiunile cardiovasculare, persoanele cu diabet de tip 2 aveau în continuare un risc crescut de 21% de a dezvolta boli cardiovasculare comparativ cu cei fără diabet de tip 2.

De asemenea, au avut un risc crescut de 31% de spitalizare din cauza insuficienței cardiace.

Pentru dr. Wright, concluziile sugerează că intervenția timpurie în riscul cardiovascular la persoanele cu diabet de tip 2 este importantă:

„Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 trebuie tratate cât mai devreme posibil pentru factorii de risc cardiovascular, indiferent dacă au sau nu boli cardiovasculare.”

„Există un potențial real de a reduce impactul general al diabetului de tip 2 asupra viitoarelor evenimente cardiovasculare, în special pentru pacienții cu diabet de tip 2 care nu au fost încă diagnosticați cu boli cardiovasculare.”

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele cu diabet de tip 2 au avut tendința de a gestiona slab factorii de risc cardiovascular, lucru pe care oamenii de știință îl consideră o problemă internațională, în urma unor cercetări recente.

În studiul de față, doar 6% dintre participanții cu diabet zaharat de tip 2 și-au gestionat în mod optim factorii de risc.

În consecință, dr. Wright și coautorii săi sugerează, de asemenea, că „ar trebui încurajată utilizarea mai mare de îngrijire bazată pe orientări, sprijinul deciziei clinice, intervenția medicamentoasă și că ar trebui încurajată gestionarea proprie a situației medicale”.

 

Sursă articol: www.medicalnewstoday.com