Zece la sută dintre pacienții cu diabet zaharat și Covid-19 decedează într-o săptămână de la internarea în spital, iar 20% au nevoie de un ventilator pentru a respira, sunt concluziile unui nou studiu realizat în Franța.

Studiul a fost primul care a investigat modul în care COVID-19 îi afectează pacienții cu diabet. Cercetătorii au analizat datele a peste 1.300 de pacienți cu COVID-19 care aveau diabet, vârsta medie de 70 de ani și care au fost internați în Franța în luna martie. Dintre aceștia, 89% au avut diabet de tip II, 3% au avut tip I, iar restul au avut alte tipuri de diabet.  Studiul a reliefat că 1 din 5 pacienți cu diabet zaharat (DZ) și COVID-19 a fost plasat pe un ventilator în terapie intensivă în termen de șapte zile de la internarea în spital; 1 din 10 a decedat; iar 18% au fost externați.

,Factorii de risc pentru forma severă de COVID-19 la pacienții cu diabet sunt identici cu cei găsiți în populația generală: vârsta și IMC-ul (greutate)”, au declarat dr. Bertrand Cariou și dr. Samy Hadjadj, de la Spitalul Universitar Nantes, ambii cercetători implicați în studiu. Potrivit acestora, controlul slab al glicemiei nu pare să afecteze rezultatul unui pacient, dar complicațiile diabetului și vârsta înaintată au fost asociate cu șansele crescute de deces.

Cititi articolul pe: 360medical.ro