Fructoza nu pătrunde în corp numai prin consumul de sucuri de fructe, biscuți și ciocolată. Cercetătorii de la Universitatea Yale (SUA) afirmă că și creierul ar produce fructoză. Creierul ar converti propria sa sursă de energie în zahăr, care se știe că are efecte letale asupra corpului, potrivit site-ului francez de specialitate topsante, citat de Miscareaderezistenta.ro. Studiul susține că persoanele care fac abuz de alimente grase și foarte dulci sunt expuse riscului de diabet şi de boli cardiovasculare.

Cercetătorii americani au scanat creierul a opt persoane cu o stare bună de sănătate atunci când primeau glucoză intravenos. Utilizând un tip special de imagistică, ei au putut măsura concentrațiile de zahăr din creier. După numai 10 minute, cercetătorii au notat o creștere a nivelului de glucoză în creier. La o oră și jumătate după aceea, nivelurile de fructoză au crescut ușor, la rândul lor.

Cercetătorii vorbesc despre concentrația de fructoză provocată de reacțiile de la nivelul creierului, cunoscută sub numele de calea poliolilor. Astfel, glucoza, sursa de energie a corpului, este transformată într-un alt zahăr cunoscut sub numele sorbitol, care, ulterior, este convertită în fructoză. Ingestia de glucoză sau de fructoză determină la nivelul creierului schimbări în ceea ce privește fluxul sanguin, cu implicații asupra comportamentului de hrănire.

”Prin acest studiu, demonstrăm în premieră că fructoza poate fi produsă în creierului omului”, a declarat doctorul Janice Hwang, autorul principal al studiului. ”Arătând că fructoza din creier nu este rezultată exclusiv în urma consumului de alimente, demonstrăm că ea poate fi generată din orice alt tip de zahăr pe care-l ingerăm. Aceasta observație oferă o explicație suplimentară privind efectele fructozei asupra creierului”, a mai spus aceasta.

Fructoza este un zahăr folosit în mod curent în industria alimentară, care poate modifica genele și favoriza apariția diabetului, a maladiilor cardiovasculare, a maladiei Alzheimer sau a tulburărilor de hiperactivitate cu deficit de atenție, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în revista medicală eBioMedicine. În schimb, consumul de Omega-3 ar putea inversa acest proces. Concluziile au fost obținute în urma unor experimente efectuate pe șoareci de laborator.