Cea de-a opta ediție a Orei Pacientului RoDiabet a avut loc pe 28 ianuarie 2021 și a reușit să aducă în fața persoanelor cu diabet specialiști diabetologi și nutriționiști de renume, care au răspuns întrebărilor și au discutat despre tipurile de alimentație pe care le putem adopta pentru un stil de viață sănătos, despre acțiunile simple pe care le putem lua pentru a ne controla diabetul și a ne îmbunătăți stilul de viață, dar și  despre provocările pe care sarcina le aduce odată cu instalarea diabetului gestațional.

”Stilulul de viață sănătos este o temă care nu se va învechi niciodată. Elementul fundamental la pacientul cu diabet zaharat de tip 2 este combaterea supraponderabilității. Practic, nu există specialitate medicală care să nu aibă nevoie de intervenție  nutrițională. Iar în acest context vom vorbi despre noul concept legat de nutriție în spațiul carpato-danubian și despre specificul acesteia în contextul pandemiei Covid-19”, a declarat Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, în deschiderea webinarului.

 

Prof. Dr. Nicolae Hâncu,  membru de onoare al Academiei Române și Președinte de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a vorbit despre ”Alimentația carpato-danubiană în pandemia Covid – 19”. ”Medicina este drumul  științei către sănătatea pacientului iar medicul trebuie să fie 100% implicat și doar el poate să facă acest lucru. În actualele condiții ale pandemiei este nevoie de o alimentație anti-inflamatorie, antioxidativă, iar cel mai cunoscut este modelul mediteranean, o alimentație tradițională, care a pătruns de mult timp în țară. Nu există niciun model de alimentație în lume care să beneficieze de atât de multe argumente științifice din punct de vedere al beneficiilor pe care le oferă. Ar fi păcat ca noi, care suntem foarte apropiați de mediterană și aflați deja sub influența ei, să nu încercăm  să preluăm elementele de bază ale alimentației mediteraneene, combinat cu alimentația nordică și să le adaptăm la obiceiurile noastre nutriționale”.

Prof. Dr. Maria Moța de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova a vorbit despre importanța diagnosticării diabetului gestațional, despre factorii de risc și importanța colaborării diabetologului cu medicul de familie sau cel care urmărește sarcina. ”Criteriile diagnosticului diabetul zaharat gestațional sunt puțin diferite față de criteriile standard pe care le folosim înainte de sarcină. În lume sunt foarte multe discuții despre modul de diagnosticare, între diabetologi și ginecologi, pentru a putea da un verdict corect. Este foarte importantă această temă pentru că aprope 16% dintre femeile gravide prezintă o alterare a metabolismului glucidic. Mai mult, una dintre 4 femei  poate avea tulburarări ale metabolismului glucidic în timpul sarcinii, iar 84% se datorează diabetului zaharat gestațional. Cel mai important lucru pentru îngrijirea acestor paciente este optimizarea stilului de viață, revenirea la greutatea inițială, cea dinainte de a rămâne însărcinată și o dietă atent creată. Diabetul zaharat gestațional este mai frecvent decât se cunoaște acum și domină la personanele cu surplus ponderal, la personale care au cazuri cu diabet zaharat în familie sau care au avut diabet gestațional la o sarcină anterioară.”

Medic Anca Hâncu, Președintele Asociației Medicale de Prevenție prin Stilul de Viață Sănătos a vorbit despre legăturile dintre obezitate și stilul de viață. ”Supragreutatea, obezitatea  vin la pachet cu multe  riscuri sau chiar comorbidități. Din acest motive este important să calculăm indexul de masă corporală. Trebuie să ne menținem greutatea atunci când avem un index în parametri normali, pentru că stilul de viață sănătos confirmă de fapt menținerea greutății. Ne ne interesează însă ca parametri doar greutatea corespunzătoare înalțimii. Trebuie luate în calcul și masa musculară, vârsta, compoziția corpului.”

Dr. Anca Hâncu a prezentat participanților și câteva criterii importante pentru un stil de viață sănătos, criterii care ar trebui urmate de toți oamenii, indiferent de greutate lor. ”Contează și cât măncam dar și când măncam. Stilul de viață sănătos cuprinde o alimentație sănătoasă și la momentul potrivit, activitate fizică întrel 150-300 de minute pe săptămănă și respectarea programului de somn, cu 7-9 ore de som pe noapte și fără a depăși 45 de minute de odihnă în timpul zilei.”

Întâlnirea este parte a programului de webinarii educaționale ”Ora Pacientului” pe care platforma RoDiabet le organizează începând din luna mai 2020, cu susținerea partenerilor Novo NordiskAlliance Healthcare RomâniaBoehringer Ingelheim, Regina Maria,  Liamed și Alphega Farmacie. În 28 ianuarie 2021 a avut loc întâlnirea cu numărul opt.

Seria de webinarii Ora Pacientului RoDiabet va continua în februarie cu o nouă întâlnire dedicată Bolilor Renale și Diabetului zaharat de tip 2.