Pentru că prevenția face diferența între o viață sănătoasă și una cu probleme cardiovasculare, Asociația Pacienților cu Insuficiență Cardiacă Optim Cardio și Dr. Heart au lansat miercuri 10 martie 2021, Școala Inimii, un proiect online adresat pacienților cu boli cardiovasculare și nu numai.
Dr. Heart, în persoana lui Ștefan Busnatu, este medic cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar Arseni”, tânăr ambasador al României pe Prevenție Cardiovasculară din partea Asociației Europene de Cardiologie Preventivă – membră a Societății Europene de Cardiologie, Șef Lucrări, Prodecan pe probleme studențești Facultatea de Medicină – UMFCD, Coordonator Centrul de Inovație și eHealth – UMFCD și Președintele grupului de lucru de eHealth – Ministerul Sănătății.
”Școala Inimii este un proiect inițiat în Clinica de Cardiologie a Spitalului ”Bagdasar Arseni” ca urmare a unei experiențe pe care am avut-o în urmă cu 3 ani de zile cu o Școală a Pacienților organizată tot în Clinica de Cardiologie, onsite, fizică.”, a precizat medicul dr. Ștefan Busnatu.
Școala Inimii, o resuscitare a evenimentului onsite din 2015 – Școala Pacienților
”Din cauza lipsei timpului și a contextului medical care urmat, nu am mai avut suficient timp să pregătim următoarele ediții ale proiectului demarat în 2015, așa că m-am gândit că ar fi oportun acum să profităm de elementele pandemice bune, cum este digitalizarea de exemplu, forțată a se dezvolta în perioada asta.”
Școala Inimii se va concretiza printr-o suită de întâlniri online între medici cardiologi, medici provenind din domenii interdisciplinare conexe dar și cu participarea pacienților.
Evenimentele organizate în cadrul acestui proiect propun discuții libere pe anumite teme de interes, patologie cardiovasculară și de prevenție a bolilor cardiovasculare, cât și o interacțiune liberă, între medici, între medici și pacienți, utilizând mediul online. ”Sper ca odată cu evenimentul online să atingem un reach mult mai mare asupra populației generale și a populației la risc cardiovascular. Scopul este acela de a ajunge la cât mai mulți oameni cu mesajul de promovare a prevenției cardiovasculare, de control al factorilor de risc cardiovascular, în perspectiva reducerii poverii provocată de bolile cardiovasculare, o povară care se asociază acum și cu efectele pandemiei Covid 19 ce dublează suferința, atât fizică, cât și psihologică a pacienților cardiovasculari.”
Prima sesiune, cu durata de 45 de minute, a avut loc pe 10 martie în formatul unui webinar gratuit, transmis live pe Facebook având-o ca invitată pe Prof. Dr. Crina Sinescu, șefa Clinicii de Cardiologie ”Bagdasar Arseni”, care a fost și inițiatoarea primei ediții a Școlii Pacienților.
”În cadrul sesiunii introductive, s-a purtat o discuție despre impactul general al bolilor cardiovasculare și despre motivele la care ne-am gândit noi că ar fi de exprimat pentru a determina pacienții și pe cei care ne vor urmări mai departe, să înțeleagă necesitatea desfășurării acestor evenimente educaționale cu scopuri de prevenție.”
Motivul principal pe care medicii îl invocă, constă în generarea unei comunicări cu pacienții, dat fiind faptul că în spitalele de urgență medicii sunt limitați din punct de vedere al timpului liber alocat pentru a răspunde pacienților în chestiuni poate colaterale și nu neaparat specifice patologiei pentru care aceștia sunt internați, respectiv tratați, cum ar fi: patologii asociate ca diabetul, afecțiunile renale și alte elemente care sunt interelaționate cu bola cardiovasculară.
„Principalul obiectiv al Școlii Inimii este de a genera o componentă de nivel populațional a cunoașterii, în relație cu boala cardiacă și de a aloca un interval de timp unor discuții libere despre cum e cel mai bine să-ți gestionezi propria afecțiune.”
Urmărirea evenimentelor organizate pe Facebook este gratuită, iar pentru a avea posibilitatea de a comunica în direct pe Zoom, este necesară înscrierea prin completarea unui formular cu link afișat la momentul publicării evenimentului pe Facebook.
Scoala Inimii continuă miercuri, 17.03.2021, de la ora 11:00, împreună cu Dr. Andreea Lăcraru ce va vorbi despre Insuficiența cardiacă – generalități, semne și simptome de alarmă. Dr. Andreea Lăcraru este medic cardiolog la Clinica de Cardiologie a Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar-Arseni”.
Durata evenimentului va fi de 45 de minute, din care 20 de minute vor fi dedicate prezentării temei și 20-25 de minute vor fi alocate sesiunii de întrebări și răspunsuri.
De asemenea, urmărirea evenimentului va fi gratuită pe Facebook, iar pentru a avea posibilitatea de a comunica în direct în Zoom-ul în care va avea loc sesiunea, organizatorii invite pe cei interesați să se înscrie prin completarea următorului FORMULAR.