Conform datelor rezultate în urma unui studiu care a inclus aproximativ 10.000 de pacienți cu diabet de tip 1, o valoare a HbA1c < 6,5% (48 mmol/mol) nu poate fi asociată cu scăderea riscului de a dezvolta retinopatie sau nefropatie. Totuși, un astfel de nivel scăzut s-a dovedit a determina un risc semnificativ ridicat de hipoglicemie.

În ceea ce privește o valoare a HbA1c > 8,6%, riscul de a dezvolta retinopatie este de 4 ori mai mare decât pentru valori sub 7,0%. Tot pentru aceleași valori ridicate se triplează riscul dezvoltării macroalbuminuriei.

Se cunoaște faptul că reducerea HbA1c de la valori ridicate este foarte importantă pentru evitarea complicațiilor. Cu toate acestea, au existat controverse legate de limita inferioară recomandată a HbA1c.

Studiul a evaluat asocierea dintre diferite valori ale hemoglobinei glicozilate și riscul de complicații. Autorii studiului consideră că rezultatele au indicat faptul că o țintă a HbA1c între 6,5 % – 7% este rezonabilă pentru pacienții pediatrici și adulți cu diabet zaharat de tip1, în acest interval raportul risc-beneficiu fiind optim.

 

Citiți articolul integral pe RaportuldeGarda.ro