Diagnosticul de diabet poate  veni ca un șoc, care să vă dea peste cap din punct de vedere emoțional. Sunt atâtea de știut și de făcut, încât nu e de mirare că multe persoane se simt copleșite și nu depășite de situație. 

Asociația Americană a Educatorilor de Diabet a realizat o listă cu șapte categorii, care indică un comportament adecvat în lupta cu diabetul. Nu este suficient să aveți informațiile necesare, ci trebuie și să le puneți în practică, astfel încât să aveți un mod de viață adecvat, care să vă ajute să țineți diabetul sub control.

Alimentație sănătoasă

Diagnosticul de diabet nu înseamnă că nu mai aveți voie să mâncați la restaurant, sau că trebuie să renunțați complet la felurile preferate. Mâncarea însă strebuie să conțină toate cele trei categorii de nutrienți (proteine, grăsimi și carbohidrați) în cantități echilibrate, care să vă ajute să mențineți o greutate normală. Mesele trebuie luate la intervale regulate, cu grăsimi saturate doar în cantități mici, fără exces de sare și cu o cantitate controlată de carbohidrați. 

Trebuie deci să aflațis ce nutrienți conține hrana dumneavoastră (în special carbohidrații), cum să interpretați etichetele de pe alimente și cum să gătiți- ca să păstrați nutrienții. De fapt, nu există vreo mâncare interzisă. Dar trebuie să știți că ceea ce mâncați are efect asupra nivelului glucozei din sânge și să luaâi deciziile de alimnetație în funcție de acest fapt.

Viață activă

Exercițiile fizice nu ajută doar la pierderea în greutate, ci și la scăderea colesterolului, îmbunătățirea tensiunii arteriale, reducerea stresului și a anxietății și îmbunătățirea dispoziției.  Activitatea fizică ajută, în cazul diabetului de tip 2, la menținerea unui nivel normal al glucozei și deci la ținerea sub control a bolii. În ambele tipuri de diabet, 1 și 2, o viață activă contribuie la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și scăderea în greutate.

Nu orice fel de exerciții fizice sunt potrivite oricui. Aflați ce tip de mișcare vi se potrivește, cât de des și cât de intens trebuie să fie exercițiul fizic și cum să combateți eventualele efecte secundare (hiper- și hipoglicemia).

Monitorizarea glicemiei

Nu așteptați instalarea simpotmelor pentru a afla nivelul glucozei din sânge. Monitorizarea vă ajută să știți ce efect are un anume fel de aliment sau un anume fel de mișcare asupra organismului. Astfel puteți lua decizii în cunoștință de cauză despre ce să mâncați și câtă mișcare să faceți, astfel încât corpul dumneavoastră să funcționeze în parametri normali.

Monitorizarea glucozei oferă informații importante și medicului dumneavoastră, care știe astfel ce efect au medicamentele pe care vi le prescrie și ce schimbări de dietă sau activitate fizică să vă prescrie.

Este deci necesar să învățați cum se face monitorizarea, cât de des și cum să interpretați rezultatele pentru a ține diabetul sub control.

Medicamentația

Există mai multe tipuri de medicamente recomandate în diabet: insulină, pastile ce scad glicemia, aspirină, pilule care scad colesterolul etc.

Persoanele cu diabet de tip 1 trebuie să ia insulină pe tot parcursul vieții, până ce va fi identificat un remediu. În prima fază a tipului 2 de diabet, glicemia poate fi ținută sub control prin modul de viață sau cu ajutorul pilulelor. Diabetul pe termen lung crește riscul de degradare a celulelor beta (care produc insulină în pancreas) și, în final, veți fi nevoiți să luați insulină. Aceasta este evoluția naturală a bolii și, din păcate, nu o puteți controla.

Puteți însă controla medicamentele pe care le luați, dacă înțelegeți ce efect au asupra dumneavoastră, cum să le luați în mod adecvat și ce efecte secundare pot avea. 

Rezolvarea problemelor

Diabetul este o boală cronică, care progresează, de aceea nu puteți să fiți pregătiți pentru absolut orice situație veți putea întâlni. Dar puteți să vă dezvoltați niște aptitudini, care să vă pregătească pentru situații neașteptate și care să vă ajute să aveți un plan de abordare pe viitor a problemelor asemănătoare. 

Trebuie să învățați cum să răspundeți la scăderile sau creșterile de glicemie prin ajustarea alimentației, a medicamanetelor și a exercițiilor fizice. Astfel veți ști cum să reacționați când sunteți invitați la un dineu, sau cină oficială, sau dacă aveți simptome de hipo- sau hiperglicemie în timpul unei prezentări importante.

Reducerea riscurilor

Odată ce ați fost diagnosticați cu diabet, trebuie să învățați să aveți grijă de dumneavoastră, astfel încât să evitați apariția altor probleme de sănătate pe fondul acestei boli. Verificați-vă frecvent tensiunea arterială, vederea, sănătatea picioarelor și a danturii, faceți teste de laborator pentru microalbumină, colesterol și lipide. Învățați ce înseamnă aceste teste, cum să interpretați rezultatele și care sunt obiectivele pe care trebuie să le atingeți.

Sănătatea emoțională

Efectele diabetului asupra psihicului sunt adeseori ignorate. Boala are efecte fizice, dar poate avea și repercusiuni emoționale, pentru că necesită o implicare majoră a pacientului și a familiei sale. Este normal să aveți emoții negative și pozitive în privința bolii. Trebuie însă să fiți conștienți de acestea, de impactul pe care îl au asupra dumneavoastră, pentru a putea ține diabetul sub control. 

Este bine să învățați cum să reacționați în mod pozitiv atunci când boala vă pune în situații sociale mai ciudate, sau chiar penibile. Forte important este să vă păstrați motivația de a duce o viață echilibrată și activă, în care să nu lăsați diabetul să vă conducă modul de a fi, ci să-l țineți dumneavoastră sub control.

ROLUL SPECIALIȘTILOR ÎN DIABET

Fiecare dintre comportamentele și modificările stilului de viață prezentate până acum este dificil de urmat. Iar atunci când trebuiesc urmărite toate, pentru toată viața, devin aproape de nesuportat. De aceea rolul specialiștilor în diabet este unul crucial, pentru că aceștia pot ajuta pacienții să învețe și să dezvolte aptitudinile necesare unei vieți normale cu diabet.