Joi, 25 iulie 2024, în Sala Mare a Consiliului Județean Bihor, a avut loc lansarea oficială a proiectului “Controlează Obezitatea”, prin conferința de presă “Obezitatea – problemă de sănătate publică”.
Campania este la cea de-a cincea ediție și se derulează la nivel național în marile centre universitare de medicină, precum București, Iași, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara și Oradea. Acesta își propune să informeze atât populația, cât și cadrele medicale, cu privire la riscurile specifice obezității și la modalitățile de gestionare a acestei afecțiuni, acesta desfășurându-se sub egida Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.
Evenimentul a debutat cu un cuvânt din partea doamnei prof. univ. dr. Cătălina Poiană, prorector al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila și coordonatoarea campaniei. Aceasta a atras atenția asupra obezității ca problemă de sănătate publică, subliniind impactul acesteia asupra afecțiunilor cronice, pe care le poate declanșa sau agrava. Această afecțiune reprezintă o problemă majoră pentru specialiști, fiind una care necesită adesea o abordare medicală multidisciplinară.
În acest context, se constată necesitatea conștientizării impactului obezității asupra stării de sănătate a populației și identificarea măsurilor de prevenție și tratament a obezității de către specialiști. Inițiativa “Controlează Obezitatea” vizează astfel două planuri de acțiune, anume conștientizarea și informarea publicului cu privire la obezitate, precum și educația medicală adresată specialiștilor care gestionează pacienți cu obezitate.
La conferința de lansare au fost prezenți de asemenea dr. Gheorghe Carp – managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, prof. univ. dr. Florian Bodog – decanul Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea, conf. univ. dr. Carmen Pantiș – președintele Colegiului Medicilor Bihor, conf. univ. dr. Mihaela Popoviciu – medic șef al Secției Clinice Medicină Internă și al Compartimentului Diabet, Nutriție și Boli Metabolice la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, șef lucr. dr. Beatrice Mahler – medic primar pneumologie la Institutul de Pneumofiziologie “Marius Nasta”, și conf. univ. dr. Cornelia Bala – medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
Dr. Carp a subliniat gradul de complexitate al obezității ca afecțiune și implicațiile pe care aceasta le are asupra stării generale de sănătate a populației. Acesta a atras atenția asupra dificultăților asociate managementului pacientului cu obezitate, deoarece aceștia necesită dotări specifice precum paturi de spital, mese de operație și CT-uri mai mari, care să corespundă dimensiunilor corporale. Dl. Manager a accentuat faptul că un pacient supraponderal este mult mai dificil de tratat, iar în cazul intervențiilor chirurgicale, pacienții cu obezitate sunt supuși unor riscuri mai mari datorită acestei afecțiuni. Ca soluții de prevenție a obezității, Dr. Carp a menționat atât educația și conștientizarea timpurie în ceea ce privește alimentația corectă, cât și practicarea sportului. Dr. Carp a subliniat faptul că este nevoie și de ajutorul și susținerea Ministerului Educației pentru a preveni sedentarismul la copii și adolescenți.
Conform doamnei Dr. Poiană, obezitatea reprezintă un factor de risc pentru o serie de afecțiuni cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, probleme respiratorii, afecțiuni articulare și anumite tipuri de cancer. În acest context, campania „Controlează Obezitatea”, este o inițiativă care pornește în lupta împotriva unei probleme de sănătate publică prin acțiuni de informare și conștientizare cu privire la riscurile asociate obezității și susținere în ceea ce privește managementul obezității.