Obezitatea este una dintre cele mai serioase probleme de sanatate la nivel mondial. Conform datelor de la Centrul pentru controlul si prevenirea bolilor din SUA, aceasta afectiune metabolica a afectat 93,3 milioane de adulti in perioada 2015-2016.

Medicii spun ca obezitatea predispune persoanele sa dezolte alte complicatii, inclusive diabet zaharat de tip 2, boli de inima si unele forme de cancer.

Potrivit unui nou studiu realizat la Universitatea din Oxford, riscurile dezvoltarii unor complicatii sunt diferite pentru femei, in comparatie cu barbatii.

“Obezitatea are un impact negativ asupra sanatatii, iar prevalenta obezitatii creste la nivel mondial. La nivel global obezitatea este legata de bolile cardiometabolice si deces”, sustin autorii studiului.

 

Femeile se confrunta cu un risc mai mare de diabet

Principalul autor al studiului, Dr. Jenny Censin, si colegii acestuia au analizat informatiile genetice obtinute de la un grup de 228.466 de femei si 195.041 de barbati.

Factorii care influenteaza obezitatea sunt indicele de masa corporala (IMC), raportul talie-sold si raportul talie-sold ajustat pentru IMC.

In urma acestui studiu, cercetatorii spun ca obezitatea creste riscul de complicatii si aici sunt incluse: boala coronariana, accident vascular cerebral, diabet zaharat tip 1, diabet zaharat tip 2, boala pulmonara obstructiva cronica, boli hepatice grase nealcoolice, boli hepatice cronice, insuficienta renala si cancer pulmonar

Echipa a descoperit aparitia unor diferente de risc atunci cand au comparat datele de la barbatii si femeile supraponderali. S-a dovedit ca femeile obeze se confrunta cu un risc mai mare de diabet de tip 2 comparativ cu barbatii.

Pe de alta parte, barbatii prezinta un risc mai mare de boala pulmonara obstructiva cronica si boala renala cronica, in comparatie cu femeile care sufera de obezitate.

“Dovezile arata ca obezitatea afecteaza grav sanatatea si poate duce chiar la deces, de aceea este nevoie sa se ia masuri urgent pentru a stopa acest fenomen”, sustine la randul sau al coautor al studiului, Michael Holmes.

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalNewsToday.com