Proiectul de lege ce prevede taxarea suplimentară a sucurilor cu un conținut ridicat de zahăr, inițiat de senatorul USR Adrian Wiener, a fost respins de Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. Avizul comisiei este consultativ. Adrian Wiener a explicat pentru HotNews.ro că proiectul de lege își propune să îi stimuleze pe producători să reducă adaosul de zahăr din sucuri. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat în noiembrie anul trecut, iar Camera Deputaților este for decizional.

„Obiectul principal al legii nu se adresează taxării primitive a consumatorului, ci este un stimulent pentru producători de a veni în zona responsabilității sociale și de a reformula voluntar produsele astfel încât să beneficieze de accize reduse. Este evident că producătorii nu vor să rămână în nișa de concurență cu sucurile de fructe, că vor să își mențină cota de piață la nivel de vânzări de volum. Și atunci, practic, trebuie să beneficieze de zona de accizare inferioară și să reformuleze voluntar adaosul de zaharuri”, a explicat inițiatorul proiectului de lege, senatorul USR Adrian Wiener.

România are cea mai ridicată rată a diabetului zaharat din Uniunea Europeană – 11,6% din segmentul de vârstă 18-65 de ani suferă de diabet zaharat diagnosticat, iar românii sunt cei mai mari consumatori de zahăr din UE, cu o medie de 30 de kilograme pe an, de două ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană, arată statisticile.

 

Citiți articolul integral pe Hotnews.ro