Asociaţia de Podiatrie invită medicii de familie din județul Suceava şi nu numai la un atelier dedicat neuropatiei diabetice şi piciorului diabetic. Atelierul va avea loc în data de 15 noiembrie 2019, la Câmpulung Moldovenesc, începând cu ora 09:00, la hotel Cosmos.
Acest atelier va fi susţinut de către Dr. Mirela Oniceanu și Dr. Irina Franciuc, ambele fiind medici de familie și formatori în medicina familiei. Atelierul este creditat cu 6 puncte EMC de către Colegiul Medicilor din România.
Pentru înscrieri sau informații suplimentare, vă rugăm să luați legătura cu dna. Anca Dobrică de la Societatea Națională de Medicina Familiei, la adresa de email: office@snmf.ro.

 

Asociația de Podiatrie, în parteneriat cu Societatea Națională de Medicina Familiei, a dat startul Programului educațional în 2018, Unique Diabetic Neuropathy and Diabetic Foot Education, pentru actualizarea pregătirii profesionale a medicilor de familie în domeniul neuropatiei diabetice și al piciorului diabetic, care să conducă la reducerea numărului de amputații și îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu diabet.

Programul se desfăşoară sub egida D-Foot International şi este susţinut de către Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, Federaţia Română de Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice, Societatea Română de Neurologie, Asociaţia Română de Educație în Diabet (ARED) şi Fast Fizio School.

În perioada 9-10 Februarie 2018, programul a debutat cu un curs de formare profesională a 35 de medici de familie formatori în managementul neuropatiei diabetice și al piciorului diabetic. Având calitatea de formatori, aceștia au început procesul de instruire al altor medici de familie din țară pe aceste teme.

Atelierele susţinute de către formatori în medicina familiei au început în iunie 2018 şi sunt acreditate de către Colegiul Medicilor din România cu câte 6 puncte EMC fiecare. Putem confirma, în acest moment, că atelierele vor continua şi în perioada 2019-2020.

În urma participării la ateliere, medicii de familie pot să îşi îmbunătăţească activitatea de la cabinet, având un impact pozitiv prin aprecierea factorilor de risc la nivelul picioarelor persoanelor cu diabet, screening-ul de neuropatie (testarea sensibilităţilor) şi arteriopatie (indice gambă-braţ), oferirea unei educaţii specifice îngrijirii piciorului, precum şi prin îndrumarea acestor persoane către alte specialităţi medicale (neurologie, diabetologie, cardiologie, dermatologie, chirurgie, chirurgie vasculară, radiologie, ortopedie).

Astăzi, la un an de la înfiinţare, programul a devenit unul de sine stătător şi reprezintă o fundaţie educaţională puternică pentru medicii de familie care doresc să îşi actualizeze şi să îşi îmbunătăţească atât cunoştinţele teoretice, cât şi cele practice asupra managementului persoanelor cu neuropatie diabetică şi picior diabetic. Programul se desfăşoară în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicina Familiei şi se află sub egida organizaţiei D-Foot International.

Importanţa elaborării unui program educaţional coerent, care să susţină dezvoltarea continuă a medicilor de familie în domeniul neuropatiei diabetice şi al piciorului diabetic, rezidă din faptul că numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare cauzate de neuropatia diabetică este în continuare foarte crescut în România.

Ne dorim ca efectele acestui program să conducă, în timp, la o reducere semnificativă a numărului de amputații și la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu diabet. Acest deziderat se poate îndeplini printr-o depistare precoce şi un tratament corespunzător al afecţiunilor critice asociate acestei boli cronice. Medicii de familie se află în prima linie, în lupta cu diabetul şi afecţiunile asociate, astfel încât au un rol esenţial în viaţa persoanelor afectate de către acest flagel extins la nivel global.

! Important de reţinut: datele în care se vor desfăşura atelierele pot suferi modificări. Vă rugăm să consultaţi datele de mai jos. Mai mult, vă rugăm să discutaţi şi cu doamna Adina Ştefănescu (office@snmf.ro) sau să accesaţi website-ul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, în caz de eventuale modificări:

https://snmf.ro/2019/02/07/program-educational-atelier-de-neuropatie-diabetica-si-picior-diabetic/

De asemenea, conform prevederilor Deciziei nr 12/2018 a Colegiului Medicilor din România, medicii de familie participanți sunt rugați să vină la atelier cu codul unic de identificare al medicului (CUIM), care se găsește pe Certificatul de Membru CMR emis de către Colegiul Județean (pentru toate Certificatele de Membru emise după data de 1 Octombrie 2017).

Mai multe detalii despre eveniment si program gasiti pe https://www.podiatrie.ro/