Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat, pentru diabetul zaharat tip 2, primul agonist de receptor de GLP-1 care poate fi administrat pe cale orală. Este un medicament care are ca substanța activă semaglutid, care îmbunătățește controlul glicemic, atunci când este asociat cu exercițiile fizice și cu o dietă echilibrată. Înainte de aprobarea acestui preparat, tratamentul cu agoniștii de receptor de GLP-1 se făcea injectabil, printr-o injecție subcutanată.

Diabetul zaharat tip 2 este o boală în care fie pancreasul nu produce suficientă insulină, fie corpul nu folosește corect insulina, astfel încât nu se poate controla în mod adecvat nivelul glucozei din sânge. Posibilele complicații ale diabetului sunt infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, insuficiența renală, pierderea vederii sau afectarea nervilor.

Semaglutid acționează la fel ca hormonul incretinic GLP-1, adică reduce glucoza din sânge prin stimularea secreției de insulină de către pancreas și prin scăderea secreției de glucagon (un hormon care crește concentrația de glucoză din sânge), acționând atunci când glicemia este crescută. În plus, încetinește evacuarea alimentelor din stomac și previne producția excesivă de glucoză de către ficat, ceea ce ajută la controlul glicemiei.

Cititi articolul integral pe Rohealthreview.ro