Bolnavii de diabet de tip 2 pot prezenta o serie de simptome care le afecteaza ochii, iar  vederea incetosata poate fi un semn de avertizare a diabetului. Nivelul ridicat de glucoza din sange este cauza acestui avertisment.

Se estimeaza ca exista aproape un milion de persoane care traiesc cu aceasta afectiune si nici macar nu  stiu. Diabetul zaharat de tip 2 se inrautateste adesea  și de aceea este necesar sa luati in considerare  semnele precoce ale diabetului zaharat și să discutati cu medicul dumneavoastra despre riscurile la care va supuneti.

Modificarea nivelelor de lichid din organism datorita nivelului de glucoza din sange modifica forma ochiului si abilitatea lor de a se concentra, provocand astfel o vedere neclara. Glicemia crescuta afecteaza vasele mici de sange, iar prin urmare afecteaza si vederea.

Diabetologii din Marea Britanie afirma: “Nivelul ridicat de zahar in sange poate  afecta  capacitatea de a vedea facand ca retina sa se umfle si poate duce la estomparea temporara a vederii. Vederea incetosata poate aparea, de asemenea si ca urmare a nivelului scazut de zahar in sange, iar daca acesta are fluctuatii in timp, este posibil sa observati ca vederea se imbunatateste si inrautateste pentru scurte perioade de timp.”

Vedera poate fi neclara, deoarece lichidul se scurge in cristalinul ochiului si face dificila focalizarea ochiului.

Edemul macular reprezinta acumularea de lichid in macula (o zona din centrul retinei), care poate duce la pierderea vederii atunci cand fluidul ajunge la macula. Afectiunea nu duce la pierderea vederii, dar provoaca scaderea acuitatii vizuale, deoarece afecteaza retina.

 

Simptome precoce ale diabetului

-urinare frecventa

-pierderea inexplicabila in greutate

-dureri de cap

-sete continua

-gura uscata

-oboseala

Vederea neclara este un prim semn important de avertizare a diabetului de tip 2, iar daca apare brusc este indicat un control medical specializat de urgenta.

Edemul maculei diabetice poate fi detectat in cadrul unui test anual de screening pentru ochi.

 

Articol preluat și tradus de pe express.co.uk