Deoarece nu se știe exact ce duce la declanșarea diabetului de tip 1, această boală nu poate fi deocamdată prevenită. 

Însă diabetul de tip 2 este strîns legat de modul de viață, de ceea ce mâncăm și de câtă mișcare facem. Viața modernă înseamnă alimentație bazată pe produse intens procesate și comportament sedentar, cu foarte puțină activitate fizică. 

Pentru ca apariția diabetului de tip 2 să fie întârziată sau chiar prevenită, Federația Internațională a Diabetului (IDF) recomandă modificarea stilului de viață prin creșterea activității fizice și introducerea unei diete sănătoase. Astfel:

  • Înlocuiți sucurile de fructe, sucurile carbogazoase sau alte băuturi îndulcite cu apă, cafea, sau ceai
  • Mâncați cel puțin 3 porții de fructe proaspete pe zi
  • Ca gustare alegeți semințe, un fruct sau un iaurt neîndulcit
  • Nu beți mai mult de 2 băuturi alccolice pe zi
  • Alegeți carne macră de pui sau pește în locul cărnurilor procesate
  • Când vă e poftă de ceva dulce, alegeți untul de arahide în locul dulcețurilor sau ciocolatei tartinabile
  • Cele mai bune sunt pâinea și pastele din făină integrală și orezul integral. Evitați, pe cât posibil, pâinea albă, pastele din faină albă și orezul alb
  • Grăsimile nesaturate, ca uleiul de măsline, de porumb sau floarea soarelui sunt de preferat celor saturate, cum sunt untul, grăsimea animală, uleiul de cocos sau de palmier

În plus, IDF recomandă activități fizice de 3-5 ori pe săptămână, cu o durată de minim 30-45 de minute. 

Prevenirea începe devreme

Încă din copilărie începem să dezvoltăm obiceiuri legate de alimentație și de activități fizice. Tot atunci se reglează pe termen lung echilibrul energetic al organismului. Aceasta este perioada critică de prevenire a obezității și de reducere a riscului apariției diabetului de tip 2. 

Chiar dacă perioada copilăriei și adolescenței nu a fost dedicată unui stil de viață sănătos, acesta poate fi adoptat cu succes și mai târziu în viață. Orice îmbunătățire a modului de viață este benefică organismului și are efecte pozitive asupra sănătății.

Politicile care urmăresc sănătatea populației trebuie să încurajeze alegerile corecte. Astfel politicile în domenii ca agricultura, comerțul, transportul și planificarea urbană urmăresc promovarea unui mod de viață sănătos, cu exerciții fizice regulate, cu alimentație potrivită, care să mențină în limite normale nivelul glucozei în sânge, tensiunea arterială și lipidele.

Metode naturale de îmbunătățire a sensibilității la insulină

Medicii consideră că, în general, o sensibilitate crescută la insulină este benefică organismului. Reversul poartă numele de rezistență la insulină și poate conduce la creșeterea nivelului glucozei în sânge și, eventual, la apariția diabetului de tip 2.

Sensibilitatea la insulină variază de la persoană la persoană și poate fi legată de stilul de viață și de dietă.

Ce putem face pentru a crește sensibilitatea la insulină?

Mici schimbări în modul de viață pot avea efecte benefice în reducerea riscurilor de declanșare a diabetului.

Activitate fizică: este recomandată cât mai multă mișcare, dar și varierea exercițiilor.

Somn bun: odihna este foarte importantă, în general, pentru un organism sănătos. Dar somnul suficient, pe termen lung, poate duce la creșterea sensibilității la insulină.

Dietă adecvată: mai puțini carbohidrați și mai multe grăsimi nesaturate ar putea crește sensibilitatea organismului la insulină. De ajutor sunt și fibrele solubile, pe care le luăm din plante. Deși aceste fibre sunt tot un tip de carbohidrați, corpul nu le poate descompune în totalitate și astfel nu crește nivelul glucozei în sânge. 

Post intermitent: se referă la perioadele de timp cu mâncare și fără, mai degrabă decât la tipuri de alimente. Studiile au arătat unele beneficii în reducerea rezistenței la insulină, dar nu și asupra nivelului glucozei din sânge. 

Suplimente alimentare: probioticele și acizii grași omega 3 pot avea efecte bune asupra creșterii sensibilității la insulină. 

Magneziu: un aport suplimentar de magneziu pe termen lung, de câteva luni, poate avea ca efect creșterea sensibilității la insulină

Resveratrolul: este o componentă naturală care se găsește în pielea strugurilor roșii și care, la persoanele cu diabet, a dat unele rezultate pozitive în controlul nivelului glucozei și a creșterii sensibilității la insulină. Nu se știe încă dacă efectul este valabil și la persoanele fără diabet. 

Grăsimile din lapte și riscul de a face diabet de tip 2

Grăsimile din lapte sunt de multă vreme subiect de dezbatere în lumea specialiștilor. Beneficiile aduse de acestea sunt mai multe decât potențialele riscuri? Apariția diabetului de tip 2 are vreo legătură cu aceste grăsimi? Studii recente arată că laptele, brânza și iaurtul sunt mai degrabă benefice, decât dăunătoare. În unele cazuri au fost legate chiar de scăderea riscului de a face diabet de tip 2.