Datele colectate de Federația Internațională a Diabetului (IDF) vorbesc despre 425 de milioane de oameni cu diabet în 2017, dintre care majoritatea au tipul 2. Alte 352 de milioane de oameni sunt considerați cu risc de a dezvolta diabet de tip 2 în același an. 

Ce putem face?

Se spune că pașii mici ne duc departe. Este valabil însă și în lumea de azi, în care totul se petrece la viteze din ce în ce mai mari? Specialiștii în diabet ne asigură că și micile schimbări de comportament pot avea un impact mare asupra sănătății noastre.

Primul pas înseamnă să adunăm argumente în favoarea schimbării mai puternice decât cele care ne țin în aceeași stare de fapt. Trebuie să fim gata să ne schimbăm, să vrem să ne schimbăm și să fim în stare de acest lucru.

De unde începem?

Orice schimbare presupune un mare efort, pentru că obiceiurile sunt adânc înțelenite în modul nostru de a fi. Pentru a nu renunța încă de la început, stabiliți foarte clar ceea ce aveți de făcut pentru a duce o viață mai sănătoasă, apoi întocmiți o listă de pași mici care să vă ducă în direcția dorită. Din această listă alegeți acele obiceiuri la care sunteți gata să renunțați, pe care doriți să le vedeți înlocuite de altele mai bune și de care sunteți în stare să scăpați. Pe celelalte lăsați-le deocamdată la o parte.

De exemplu, analizați o zi obișnuită din viața dumneavoastră. Notați, cât mai amănunțit, ceea ce faceți: ce activități fizice desfășurați? Ce fel de alimente cumpărați? Ce mâncați în ziua respectivă și la ce ore? Țineți un fel de jurnal timp de câteva zile, pentru a căpăta o imagine a obiceiurilor dumneavoastră. Apoi alegeți câteva mici modificări pe care le puteți aduce programului zilnic. Cum ar fi, să înlocuiți desertul cu un fruct. Sau să mergeți pe jos, în loc să luați autobuzul. 

Nu trebuie să faceți toate schimbările odată, pentru a nu vă simți copleșiți. Eventual creați un plan de acțiune, ca să nu pierdeți din ochi obiectivul. Anume adoptarea unui mod de viață mai sănătos.

Ce facem?

Sunt multe lucruri pe care le putem face pentru prevenirea diabetului. Cel mai bine este să le luăm pe rând și să urmărim progresul: 

  1. Ce dorim să realizăm? Când, unde, cu cine, de ce și cum?
  2. Cum măsurăm progresul? Cum știm când ne-am îndeplinit obiectivul?
  3. Am stabilit un obiectiv posibil pentru noi? Avem tot ce ne trebuie? Dacă nu, putem obține?
  4. Este realist ceea ce ne dorim? Putem realiza acel lucru, dacă încercăm? Este important pentru noi?
  5. Când ne vom atinge ținta? Trebuie să stabilim un termen sau o dată limită până cînd știm că putem atinge ținta, dacă asta ne dorim.

Cum să facem un plan de acțiune?

Ca să funcționeze, planul de acțiune trebuie să fie foarte clar și cu termen limită, pentru a putea verifica progresul activității. Putem alege un obiectiv pentru mâncare, unul pentru activitate fizică, unul pentru medicamentație etc. 

De exemplu, obiectivul meu este să fac mai multă mișcare. 

Ce voi face? Voi merge, în loc să iau autobuzul, tramvaiul sau mașina.

Când și cât de des? Minim 10.000 de pași, de trei ori pe săptămână (luni, miercuri, vineri).

Unde? La serviciu și înapoi acasă, cu un mic ocol prin parc.

Stabilim o perioadă de timp, la finalul căreia verificăm dacă am reușit să facem ceea ce ne-am propus. De exemplu, o lună, la finalul căreia analizăm dacă am reușit să parcurgem cei 10.000 de pași de trei ori pe săptămână, așa cum ne-am propus. Sau poate obiectivul stabilit a fost prea mult? Poate trebuie să ajustăm distanța, pentru început, la 7.000 de pași? S-a întâmplat ceva în luna respectivă care ne-a împiedicat să ne atingem scopul? 

Asta a fost tot?

Obiceiurile vechi se dau cu greu duse. Scopul acestui exercițiu este să le înlocuim cu obiceiuri noi. În exemplul celor 10.000 de pași, finalul lunii nu înseamnă că am încheiat munca. Ci doar că trebuie să ne auto-evaluăm, să vedem cum ne-am descurcat și ce ajustări putem face. Dacă a fost prea mult, putem reduce numărul de pași sau numărul de zile. Dacă am trecut luna cu brio, putem continua sau chiar stabili un nou obiectiv. Ideea este să practicăm noua activitate pe o perioadă lungă de timp, astfel încât să devină un obicei, un mod de viață.

Pas cu pas, îndeplinind mereu mici obiective, vom ajunge să mâncăm mai sănătos, să ne mișcăm mai mult și să prevenim, sau măcar să întârziem apariția diabetului și a complicațiilor sale.