In urma unui studiu s-a descoprit ca in cazul in care persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 pierd in greutate in primii ani de la diagnosticare se produce remisia afectiunii.

De obicei, medicii specialisti prescriu tratament si sugereaza pacientilor sa aiba o dieta sanatoasa si echilibrata pentru a mentine  simptomele diabetului de tip 2 sub control. Cu toate acestea, remisia, care reprezinta scaderea drastica sau chiar disparitia simptomelor si sa permita incetarea tratamentului, este posibila in anumite conditii. Persoanele obeze si cu diabet de tip 2, pot simti remisia in urma unei interventii bariatice (pierdere in greutate).

S-a mai demostrat, intr-un studiu din 2016, ca persoanele cu diabet care au urmat o dieta scazuta in calorii ar putea simti, de asemenea, remisia bolii.

 

Pierderea in greutate moderata poate fi suficienta

Cercetatorii de la Cambrige au analizat datele de la 867 de persoane diagnosticate recent cu diabet tip 2 si cu varste intre 40 si 69 de ani.

Autorii studiului au urmarit progresul participantilor pe o perioada de 5 ani si analizand datele medicale ale grupului, au constatat ca 257 de persoane, 30 % din participanti, au avut diabet in remisie pana la sfarsitul perioadei de supraveghere.

Cei care au slabit in aceasta perioada au avut sanse de doua ori mai mari de remisie a diabetului, comparativ cu persoanele care nu au pierdut deloc in greutate.

“Stim ca este posibil sa trimitem diabetul in remisie folosind masuri drastice, precum programe intensive de pierdere in greutate si restrictii majore in alimentatie”, spune cercetătoarea Hajira Dambha-Miller.

Potrivit autorului principal al studiului, prof. Simon Griffin, concluziile actuale subliniaza cat de importante sunt alimentatia si stilul de viata in gestionarea sau chiar remisia diabetului.

“Acest lucru consolideaza importanta gestionarii greutatii, care poate fi obtinuta prin schimbari in alimentatie si cresterea activitatii fizice. Diabetul de tip 2, poate duce la complicatii semnificative, dar dupa cum arata studiul nostru, poate fi controlat si chiar inversat”, sustine Simon Griffin.

In timp ce aceasta cercetare ofera mai multe sperante pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, iar cercetatorii sugereaza ca remisia „este realizabilă” odata u pierderea in greutate moderata, alte studii au aratat ca ratele de remisie tind sa ramana foarte mici.

De exemplu, la inceputul acestui an, un studiu realizat pe 10.059 de persoane cu diabet zaharat tip 2 a constatat ca, la sfarsitul perioadei de studiu de 8 ani, doar 4,97% dintre acesti participanti au obtinut remisie.

Pe viitor, Dambha-Miller si colegii planifica sa afle cum profesionistii din domeniul sanatatii pot sprijini cel mai bine persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pentru a obtine pierderi in greutate si pentru a-si mentine o greutate sanatoasa, avand in vedere rolul acestei interventii in reducerea simptomelor diabetului.

 

Articol preluat si tradus din MedicalNewsToday.com