Cercetatorii cred ca persoanele cu diabet ar putea sa dezvolte cancer din cauza nivelului ridicat de zahar din sange care afectează ADN-ul.

Un nivel ridicat de zahar in sange face ca firele ADN sa fie mai predispuse la spargere si asta ar putea duce la ceea ce este cunoscut sub numele de instabilitate genomica: mutatii care sunt caracteristice cancerului.

S-a analizat, pe soareci diabetici, tesutul care poate duce la asemenea mutatii, rezultatete pot sa nu fie aplicabile pe oameni, dar ar putea da un indiciu asupra proceselor din organismul uman.

Cercetarea a fost prezentata la American Chemical Society (ACS) Fall 2019 National Meeting & Exposition.

Unul dintre autorii cercetarii, John Termini, profesor la Departamentul de Medicina Moleculara din City of Hope, a declarat:  “Pe masura ce incidenta diabetului continua sa creasca, rata cancerului probabil va creste. Ironic este faptul ca, in unele situatii, unele tratamente impotriva cancerului cresc riscul de diabet, care la ransul sau creste riscul de cancer

Expertii spun ca se stie deja ca intre diabetul de tip 1, cel de tip 2 si cancer este o legatura semnificativa, desi sunt patologii separate.

Legatura dintre cancer si diabet este importanta pentru cei peste 100 de milioane de americani care au diabet sau prediabet. Cancerul este al doilea cel mai mare criminal din SUA, provocand 599.108 decese in 2017.

Echipa spera ca cercetarea ar putea duce la dezvoltarea de medicamente care ajuta la repararea ADN-ului, sa limiteze instabilitatea genomica si sa reduca riscul de cancer la cei cu diabet.

Medicamentele care regleaza nivelul de zahar din sange, precum metformina, ar putea reduce riscul de cancer.

John Termini a declarat pentru Newsweek: „S-a demonstrat ca metformina stimuleaza repararea ADN-ului, iar multi pacienti cu diabet zaharat de tip 2 iau metformina. Prin combinarea metforminei cu alte medicamente care pot stimula repararea ADN-ului pe caile pe care le-am identificat, consideram ca exista sanse mari ca putem reduce substantial riscul de cancer la pacientii cu diabet”

S-a descoperit, de catre alti cercetatori, intr-un studiu realizat in trecut, ca diabetul creste riscul de cancer, mai ales la femei.

Toshiaki Ohkuma, autorul principal al studiului impreuna cu un coleg din divizia renala si metabolica de la Institutul George pentru Sanatate Globala din Australia, a declarant  femeile petrec adesea mai mult timp decat barbatii in stadiul prediabetic al afectiunii, unde nivelul de glucoză este ridicat în comparatie cu barbatii.

 

Articol preluat si tradus de pe Newsweek.com