“Obezitatea la copii este una dintre cele mai mari problema ale secolului 21. Exista astăzi o epidemie a obezității, atât în rândul copiilor, cât și al adulților, fiind un motiv major de îngrijorare, nu neapărat din cauza percepției asupra propriei persoane sau din partea celorlalți, ci mai ales din cauza complicațiilor care pot să apară. Copiii cu obezitate suferă de depresie și hărțuire, dezvoltă probleme comportamentale și afective. Obezitatea poate să cauzeze probleme endocrine, neurologice, respiratorii, gastrointestinale și ortopedice, pe lângă hipertensiune arteriala și hipercolesterolemie. Supraponderabilitatea poate avea efecte devastatoare la copii, putând duce la apariția de dureri de spate, picioare sau articulații, când altfel, aceștia ar putea să se joace fară griji”, a explicat pentru DC Medical dr.  Bianca Ilie, medic nutritionist.

Nutriționistul spune că nu există un standard anume, ci intervale de referință stabilite pentru a ne ajuta să determinam supraponderabilitatea și obezitatea la copii.

 “Putem afla dacă greutatea copilului nostru se află într-un interval optim de referință, prin calcularea indicelui de masa corporala – IMC ( greutatea divizata la înălțime la patrat). Suprapoderabilitatea este definita că IMC egal sau peste percetila 85 sau sub percentila 95 la copii și adolescente de aceeași vârstă și sex. Obezitatea apare atunci când IMC creste peste percentila 95. Pentru copii și adolescenți, IMC este calculat în funcție de vârstă și sex, spre deosebire de cel al adulților, deoarece compoziția corpului unui copil variază destul de mult intre băieți și fete”, spune dr. Bianca Ilie.

 

Materialul integral pe Dcmedical.ro