Material scris pentru platforma specializată DespreObezitate.ro de Dr. Oana Pop, Medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice – Hyperclinica Medlife Oradea

Obezitatea se definește prin acumularea în exces a țesutului adipos care poate avea un impact negativ asupra stării de sănătate. S-a demonstrat că în rândul femeilor aflate la vârsta reproductivă, 26.5% sunt supraponderale, aproximativ 40.4% sunt obeze și cam 10% prezintă obezitate morbidă. S-a demonstrat că scăderea ponderală, chiar ușoară, înainte de concepție reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat gestațional și hipertensiune de sarcină. Obezitatea apare atunci când indicele de masă corporală – IMC – este peste 30 kg/m2.

Clasificarea obezității se realizează în funcție de indicele de masă corporală astfel:

  • Obezitate grad I – IMC între 30-34.9 kg/m2;
  • Obezitate grad II – IMC între 35-39.9 kg/m2;
  • Obezitate grad III – IMC de 40 kg/m2 sau peste.

Obezitatea în timpul sarcinii poate pune în pericol atât femeia gravidă cât și fătul, existând un risc crescut de a dezvolta complicații materne și perinatale.

Femeile care suferă de obezitate prezintă un risc crescut de avort spontan și sarcină extrauterină. Fătul prezintă un risc crescut de a dezvolta anomalii congenitale precum defectul de tub neural, hidrocefalie, malformații congenitale, cardiace dar și în sfera ORL.

Femeile gravide care suferă de obezitate prezintă un risc de 40% de a da naștere unor feți morți comparativ cu femeile gravide dar cu greutate normală. Excesul de țesut adipos la mamă, reduce capacitatea ultrasonografiei de a detecta posibile malformații la făt.

Femeile gravide cu obezitate, ar trebui să fie informate de posibilele riscuri asociate datorită greutății în exces. Primul lucru care ar trebui realizat ar fi controlul dietei, exerciții și schimbarea completă a stilului de viață. Scopul ar fi să nu mai existe exces de greutate în plus față de cel deja existent în sarcină.

Comparativ cu femeia cu greutate normală, cele care prezintă obezitate au un risc crescut de a dezvolta probleme cardiace, proteinurie, apnee în somn, steatoză hepatică non-alcoolică, diabet zaharat gestațional și preeclampsie. Acestea sunt cu atât mai severe, cu cât gradul de obezitate este mai mare. Toate aceste comorbidități pot apărea individual sau secundare rezistenței la insulină. În timpul sarcinii este normal a exista rezistența la insulină, dar obezitatea o agravează, ducând la apariția unor disfuncții cardiometabolice care pot duce la preeclampsie, diabet gestațional și apnee în somn.

De asemenea s-a demonstrat o asociere între obezitate și hipertensiune arterială. Femeile cu obezitate, de cele mai multe ori prezintă o hipertensiune dinainte de sarcină, care se poate ameliora în prima parte a sarcinii dar agrava în ultimul trimestru de sarcină.

O altă afecțiune care poate exista dinaintea sarcinii este diabetul zaharat tip 2, de care gravida este posibil a nu avea cunoștință, datorită faptului că nu a fost diagnosticată. Totuși s-a demonstrat că femeile gravide cu obezitate prezintă un risc mai mare în a dezvolta diabet gestațional. Screeningul de rutină se realizează în săptămâna 24-28 de sarcină. Screeningul precoce se realizează în cazul în care gravida prezintă un IMC mai mare de 30 kg/m2, are cunoștință de o scădere a toleranței la glucoză, a mai prezentat un diabet gestațional, istoric familial sau/și sindrom de ovare polichistice. Diagnosticarea se poate face prin test de toleranță la glucoză, și prezintă o sensibilitate mai mare față de HbA1C.

Apneea în somn poate fi exacerbată în timpul sarcinii și poate crește riscul de preeclampsie și diabet gestațional. Femeile gravide cu apnee în somn prezintă un risc crescut și de eclampsie,

cardiomiopatie, embolism pulmonar și chiar deces. Riscul este de a avea o naștere prematură, greutate mică la naștere și necesită operație de cezariană.

Este foarte important ca toate femeile cu obezitate să fie investigate pentru apneea în somn încă de la prima vizită la medic.

În cazul fătului, obezitatea la mamă poate duce la complicații precum:

  • Probleme în dezvoltarea fătului – de exemplu probleme cardiace congenitate și defect de tub neural;
  • Macrosomie – de regulă un făt macrosom va fi născut prin cezariană, deoarece nașterea naturală poate duce la diverse probleme aplicabile atât mamei cât și fătului. Macrosomia crește riscul de a dezvolta obezitate și diabet zaharat la vârsta de adult;
  • De asemenea crește riscul de naștere prematură, care va duce la nou-născuți cu greutate mai mică decât normalul și cu posibilitatea apariției unor complicații.

În consecință este foarte importantă modificarea stilului de viață, punându-se accent pe o ușoară scădere ponderală în sarcină sau cel puțin a nu exista o creștere ponderală semnificativă pe toată perioada sarcinii. De asemenea femeia gravidă cu obezitate trebuie bine investigată și monitorizată, astfel încât să se diagnosticheze cât mai precoce eventualele comorbidități pentru a nu pune în pericol nici mama nici fătul.

Bibliografie

1. https://emedicine.medscape.com/article/2500092-overview

2. https://www.acog.org/womens-health/faqs/obesity-and-pregnancy#:~:text=How%20can%20obesity%20affect%20a,and%20neural%20tube%20defects%20(NTDs)

FOTO:  Claudiu Szabo