Persoanele cu diabet de tip 2 nu sunt străine de ace, unii injectând insulină de durată scurtă după mese, alții injectând insulină bazală o dată sau de două ori pe zi, iar alții chiar ambele. Novo Nordisk lucrează la o insulină bazală injectabilă odată pe săptămână, care ar putea reduce aceste injecții, iar datele din faza 2 arată promițătoare.

Într-un studiu, compania a testat medicamentul, supranumit insulină icodec, la 154 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2 ce nu putea fi controlat cu medicamente orale pentru diabet zaharat și injecții o dată sau de două ori pe zi cu insulină bazală. Unele au fost schimbate împreună cu o doză de încărcare de insulină glargină, mai bine cunoscută sub numele de Sanofi’s Lantus.

Pacienții care au luat Lantus, precum și insulina icodec s-au descurcat mai bine decât pacienții care au luat exclusiv Lantus. În ultimele două săptămâni ale studiului de 16 săptămâni, aceștia și-au menținut zahărul din sânge în intervalul 3,9-10,0 mmol / L aproape trei sferturi din timp (73%), comparativ cu 65% pentru pacienții tratați numai cu Lantus. Un nivel de zahăr din sânge de 7,8 mmol / L este considerat normal. Pacienții care au luat insulină icodec singuri s-au comportat la de bine ca și pacienții care au primit Lantus, petrecând 66% din timpul lor în acest interval, comparativ cu 65% pentru pacienții tratați cu Lantus.

Studiul, prezentat la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, și-a îndeplinit obiectivul principal, dar nu a atins obiectivele sale secundare. Acestea au inclus modificări față de valoarea inițială a hemoglobinei A1C – care mediază nivelul zahărului din sânge în ultimele două până la trei luni – sau reducerea episoadelor de hipoglicemie, sau scăderea zahărului din sânge. Deși niciunul dintre regimurile de insulină icodec nu au învins Lantusul pe aceste măsuri, Novo vede datele ca pe un câștig, deoarece pacienții nu s-au descurcat mai rău cu noul medicament.

Materialul integral pe: https://www.fiercebiotech.com/biotech/novo-nordisk-tees-up-phase-3-trial-for-once-weekly-insulin