NefroCarDia, conferința care încă din 2010 abordează interdisciplinar legătura dintre cele mai complexe și frecvente patologii, boala acută și cronică de rinichi, cea cardiovasculară și diabetul, se apropie.

Am discutat cu dr. Oana Schiller, medic primar nefrologie și unul dintre inițiatorii Conferinței NefroCarDia, despre noutățile acestei ediții, sesiunile speciale și surprizele pregătite pentru participanți.

Cea de-a 9-a ediție a Conferinței va avea loc la Timișoara, în 21-23 noiembrie 2024. Detalii și înscrieri aici: https://www.boaladerinichi.ro/.

”De la prima ediție a NefroCarDia, din 2010, am încercat mereu să aducem ceva nou, iar anul acesta vorbim despre patologia cardiovasculară și sindromul metabolic în sarcină, cu toate complicațiile care pot apărea. Vom avea o sesiune interdisciplinară în care o să auzim opinia unui cardiolog, a unui nefrolog, dar și a unui pediatru și a unui ginecolog. În momentul în care ne confruntăm cu un astfel de caz, toți cei menționati ar trebui să colaboreze pentru cea mai bună decizie, fiind vorba atât despre mamă, cât și de făt” ne-a explicat dr. Schiller noile zone pe care le va aborda NefroCarDia în acest an.

Vor fi însă și acțiuni care continuă asemănător edițiilor de până acum: ”Vom continua întâlnirile cu colegii din ATI, pentru a vorbi despre terapia intensivă nefrologică și cu gastroenterologii pentru că ficatul este și el afectat în sindromul cardio-reno-metabolic” arată dr. Oana Schiller.

Lista invitaților care se vor alătura conferinței este impresionantă: ”Vom avea ca invitați din afara țării, medici cu o vastă și veche expertiză în transplantul de rinichi, atât prin numărul de operații efectuate, dar și prin rezultatele extrem de bune pe care le au în supraviețuirea grefei” declară medicul primar nefrolog, Oana Schiller.

Aceasta explică și diversitatea specialităților medicale regăsite printre invitații conferinței: ”De la prima ediție din 2010, am căutat să aducem lectori de renume, din țară și din străinătate, cu experiență profesională dovedită, pentru a exista un schimb de informații direct, util pentru participanți. Cum îi spune și numele conferinței, în primul rând aparțin nefrologiei, cardiologiei și diabetului, dar li se alătură, în fiecare an, medici din diverse alte specialități, în funcție de tematica aleasă.”

Sesiuni speciale incluse în programul NefroCarDia

Una dintre sesiunile speciale ale NefroCarDia în acest an este cea de Onco-Nefrologie, poziționată chiar în deschiderea conferinței. Sesiunea se află deja la a doua ediție și va aduce în atenție patologia comună și bidirecțională dintre cancer și rinichi, care este, din păcate, în creștere.

”În unele țări este deja luată în considerare ca o subspecialitate, pentru că, pe de o parte cei care au boală cronică de rinichi au risc mai mare de a dezvolta neoplasme, iar pe de altă parte, cei care au diverse forme de cancere, pot ajunge să dezvolte boli de rinichi acute sau cronice” arată dr. Oana Schiller în interviul acordat.

 

Cine sunt participanții la NefroCarDia

În privința participanților pe care îi așteaptă la conferință, dr. Schiller declară: ”așteptăm colegi din toate specialitățile medicale: practic pe oricine se ocupă de pacienți cu boală cardiovasculară, diabet, boli hepatice și bineînțeles, boli de rinichi, pentru că vom vorbi despre prevenție, despre diagnostice și tratamente, despre ghiduri și ce se știe în acest moment despre afecțiunile cele mai frecvente cu care se prezintă pacienții la spital sau în cabinetele medicale. Mizăm pe cei care sunt interesați de a împărtăși experiențe cu colegi din aceeași sau din altă specialitate și, în același timp, de a afla ultimele noutăți în domeniile respective”.

 

Interdisciplinaritatea: caracterul special al Conferinței NefroCarDia

Conferința NefroCarDia s-a remarcat chiar de la început prin spiritul său interdisciplinar, o tendință pe care o vedem tot mai des și la alte manifestări științifice.

Iar dr. Oana Schiller ne-a explicat care sunt ”punctele fierbinți” în relația rinichi-inimă-diabet.

”NefroCarDia a fost prima manifestare care a unit toate cele trei specialități și am inițiat-o noi, ca nefrologi, pentru că bolile de rinichi se însoțesc de un număr important de complicații. Noi, nefrologii, ne confruntăm mereu cu nevoia de a colabora cu medici din alte specialități și realizăm tot mai mult, în practica de zi cu zi, că până la urmă trebuie să tratăm un pacient ca un “întreg” și nu fiecare boală a lui, separat” arată dr. Schiller motivele pentru care abordarea interdisciplinară a venit ca o necesitate firească.

Colaborarea în echipe alcătuite din medici cu specialități diferite trebuie să devină o obișnuință în practica zilnică.

Dr. Oana Schiller explică: ”Aceasta este și particularitatea medicinei: nimeni nu ajunge să le știe pe toate. De aceea fiecare avem altă specialitate și trebuie să ne obișnuim să colaborăm interdisciplinar, în beneficiul pacienților.”

Punctele cele mai “fierbinți” acum se îndreaptă spre prevenție, spre a găsi noi metode de diagnostic precoce, cum ar fi biomarkerii, de exemplu, spre tratamente care să încetinească progresia bolilor cronice sau apariția și agravarea unor complicații, continuă explicațiile dr. Schiller. ”Scopul acestor întâlniri este de discuta interdisciplinar, în ideea de a reuși să asigurăm o cât mai bună și adecvată îngrijire pacienților cu multiple afecțiuni, pentru că incidența lor este alarmantă”.

 

Boala cronică de rinichi: o problemă majoră de sănătate publică

În ceea ce privește boala cronică de rinichi (BCR) dr. Oana Schiller ne explică de ce este considerată o problemă majoră de sănătate publică : ”1 din 10 oameni are acum BCR (boală cronică de rinichi) proiectându-se că în 2040, va deveni a 5-a cauză de deces la nivel mondial, depășind cancerul sau diabetul.

Iar cifrele ilustrează cel mai bine gravitatea situației: în prezent, peste 850 milioane de oameni din lume suferă de BCR.

Dacă luăm în considerare că dintre aceștia :

  • 10-30% au BCR avansat (în stadiile 4 și 5) și
  • aproximativ 50% dintre ei au boală cardiovasculară și
  • între 30-50% dintre toți cei cu BCR au și diabet (variabil, în funcție de zone)
  • dintre cei cu afectare metabolica a ficatului (MASLD), aproximativ 30% au și BCR

atunci devine foarte ușor de înțeles de ce…”interdisciplinar” este obligatoriu la NefroCarDia. Dr. Oana Schiller declară în încheierea interviului: ”Știu că cifrele par anoste și obositoare, dar așa ne dăm seama de impactul enorm pe care îl au anumite probleme asupra oamenilor și sistemelor de sănătate. Tocmai pentru că ne dorim mereu să aducem date noi din domeniile respective, vom discuta în acest an și despre afectarea hepatică în sindromul metabolic, dar și despre complicațiile acestor patologii în obstetrică”.

 

Conferința NefroCarDia este creditată cu 18 puncte EMC, iar programul final este disponibil aici: https://www.boaladerinichi.ro/nefrocardia_program_stiintific.html.

Aflați detalii suplimentare și completați formularul de participare aici: https://www.boaladerinichi.ro/nefrocardia_inscriere.html.

 

Surse cifre citate:

1)https://www.theisn.org/more-than-850-million-worldwide-have-some-form-of-kidney-disease-help-raise-awareness/

2) https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.120.050686

3) https://link.springer.com/article/10.1007/s12072-023-10526-9

Foto: Linkedin Oana Schilller