Nimeni din familia mea nu are diabet, deci nu am motive să fiu îngrijorat

Într-adevăr, prezența bolii în familie reprezintă un factor de risc. Dar multe persoane diagnosticate nu au neapărat rude cu aceeași boală. Stilul de viață și unele virusuri pot crește riscul de a face diabet.

Diabetul nu este o boală gravă.

Din păcate, mai multe persoane mor din cauze legate de diabet, decât de cancer și SIDA luate împreună. Diabetul paroape că dublează riscul de a avea un atac de cord. Dar există și o veste bună: această boală poate fi ținută sub control, iar riscurile de a face complicații pot fi reduse.

Insulina tratează diabetul

În acest moment nu se cunoaște un tratament al diabetului. Medicamentele și schimbarea stilului de viață țin sub control această boală. Insulina nu o tratează, ci ajută la menținerea unui nivel normal al glucozei în sânge.

Prietenul meu ia pastile de insulină pentru diabet

Insulina este o proteină și nu se poate lua pe cale orală, pentru că stomacul nu o va digera. Insulina se ia doar injectabil. Pastilele de diabet ajută organismul să producă mai multă insulină, să o folosească pe cea produsă, să limiteze  producerea glucozei de către ficat, sau absorbția de carbohidrați după o masă.

Dacă nu iau medicamente pentru diabet, diabetul meu nu e grav

Nu toată lumea trebuie să ia medicamente pentru diabet. Dacă organismul produce insulină, este suficient să slăbim, să mîncăm sănătos și să facem mișcare pentru a ajuta insulina să lucreze eficient. Totuși, diabetul evoluează în timp și e posibil să se ajungă și la tratament medicamentos.

Am diabet și am văzut și la alți membrii ai familiei ce efect are. E clar că nu pot face nimic în această privință

Diabetul este o boală des întâlnită, gravă, costisitoare, dar și controlabilă. Sunt multe lucruri pe care o persoană cu diabet le poate face pentru a avea o viață relativ normală și pentru a preveni sau întîrzia apariția complicațiilor. Diabetul poate fi ținut sub control prin alimentație sănătoasă, activitate fizică, pierdere în greutate, respectarea medicamentației, testarea glucozei, păstrarea legăturii cu echipa medicală.

Sunt obez, deci voi face diabet zahart

Obezitatea reprezintă un factor de risc pentru apariția diabetului, dar mai sunt și alții, precum sedentarismul, ereditatea, vîrsta. Mulți oameni cred că doar cei supraponderali vor face diabet. Însă li se întâmplă și persoanelor cu greutate normală, sau ușor peste normal.

Știu că am diabet, după simptome

Diabetul de tip 1, de obicei întâlnit la copii și tineri, are manifestări evidente, pentru că organismul nu produce insulină. Dar cei cu diabet de tip 2, care apare mai ales la vîrsta adultă, sau femeile cu diabet gestațional ar putea să nu prezinte simptome. Sau simpotmele acestora pot fi doar ușoare, pentru că organismul produce încă ceva insulină. Doar testele de sânge pot spune cu exactitate dacă aveți diabet sau nu.

Diabetul apare din cauză că mănânc zahăr

Diabetul de tip 1 este legat de genetica persoanei și factorii de risc sunt necunoscuți deocamdată. Diabetul de tip 2 nu este cauzat de zahăr, ci de genetică și stil de viață.

O alimentație bogată în calorii, indiferent de sursă, contribuie la creșterea în greutate. Aceasta reprezintă factor de risc în apariția diabetului. Mîncare, odată ajunsă în corp, este transformată într-o formă de energie numită glucoză, sau zahărul din sânge. Această glucoză nu este zahărul rafinat sau tabletele care se pot cumpăra din magazine. Diabetul apare atunci când corpul nu produce suficientă insulină, sau nu poate folosi insulina în mod adecvat pentru a transporta glucoza din sânge în celule. Astfel aceasta se adună în sânge.