Screening-ul periodic, depistarea precoce şi îngrijirea optimă sunt absolut necesare pentru asigurarea calităţii vieţii şi creşterea speranţei de viaţă a persoanelor cu diabet, dar şi pentru reducerea costurilor de îngrijire, au afirmat, cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului, specialiştii Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi ai Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Potrivit medicilor, diabetul nu afectează doar pacientul, ci şi familia acestuia, cu atât mai mult, cu cât este vorba despre copii şi tineri. Aceştia subliniază faptul că diabetul este o prioritate majoră pentru societate, pentru sistemul de asigurare a sănătăţii şi pentru politicile de sănătate, iar un adult cu diabet zaharat bine controlat se poate integra perfect în viaţa de familie, la locul de muncă, dar şi în societate.
“Diagnosticarea cât mai timpurie şi instituirea unei îngrijiri corespunzătoare, care să asigure un control eficient al diabetului, sunt esenţiale pentru a diminua impactul afecţiunii şi al complicaţiilor asupra calităţii vieţii. În acelaşi timp, aderenţa la planul de îngrijire a persoanei cu diabet este extrem de importantă, iar aici membrii familiei pot avea o contribuţie majoră. (…) Un control eficient presupune o implicare continuă a pacientului în procesul de îngrijire, iar în acest sens, sprijinul familiei, al apropiaţilor, alături de educaţia terapeutică a pacienţilor sunt foarte necesare”, a declarat prof. dr. Gabriela Roman, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Potrivit acesteia, diabetul este o boală care durează toată viaţa, zi de zi, minut de minut. “Diabetul zaharat de tip 2, care sigur poate să fie controlat şi cu tablete, nu este deloc mai uşor, are foarte multe complicaţii posibile şi acelaşi lucru impune persoanei: să fie conştientă de fiecare dată că este cu diabet şi că trebuie să aibă grijă. De aceea, noi, specialiştii, împreună cu echipa de îngrijire ne-am dori foarte mult să fie oficializată educaţiei terapeutică”, a spus Roman.
“Practic, în cazul diabetului zaharat, importante sunt mai mult etape. Cea mai importantă etapă ar fi prevenţia diabetului zaharat. Dacă în cadrul diabetului zaharat de tip 1, prevenţia este aproape imposibilă, în cadrul diabetului zaharat de tip 2, această prevenţie este posibilă. Al doilea pas important ar fi depistarea precoce. În diabetul zaharat de tip 1, de regulă, depistarea coincide cu momentul debutului. În diabetul zaharat de tip 2, deseori, depistarea se face la distanţă faţă de debutul afecţiunii, uneori la ani sau chiar zeci de ani. Al treilea lucru important este un management complet al persoanei cu diabet zaharat, management care prevede, pe de o parte, modificarea stilului de viaţă, pe de altă parte, medicaţia de tratament a diabetului zaharat, controlul sau autocontrolul glicemic şi educaţia pacientului cu diabet zaharat”, a declarat Romulus Timar, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. AGERPRES
https://www.facebook.com/RoHealthReview/videos/435442617166517/