Somnul este un proces fiziologic necesar pentru a supraviețui. Prea puține sau prea multe ore de somn ar putea indica probleme de sănătate, mai ales în rândul celor care suferă de diabet de tip 2.
Cercetările anterioare au descoperit o legătură între durata de somnului zilnic și factorii de risc vital. Autorii au studiat dacă efectul ar fi prezent și în rândul celor cu diabet. Noile descoperiri au confirmat acest lucru și totodată s-a observat că participanții la studiu care au dormit mai mult aveau cel mai mare risc de deces prematur.
Dr. Chuanhua Yu de la Universitatea Wuhan, China, împreună cu colegii săi au examinat, în cadrul unui sondaj, date de la 248.817 persoane fără diabet și 24.212 de oameni cu diabet de tip 2.
Toate informațiile privind starea de sănătate, inclusiv durata somnului și istoricul celor cu diabet, au fost raportate în cadrul sondajului. Participanților li s-a cerut să transmită durata medie de somn pe zi.
Echipa de cercetare a constatat că cei care au raportat o durată de somn de cel puțin de șapte ore sunt supuși unui risc foarte mic de a muri din orice motiv. S-a dovedit totodată că durata de somn mai mare sau mai mică a afectat mortalitatea în grupul celor cu diabet.
În lucrarea lor, dr. Yu și echipa sa observă că somnul poate reflecta o stare de sănătate precară. O persoană cu de complicații legate de diabet poate necesita mai multă odihnă pe termen lung.
În mod similar, un studiu publicat în decembrie 2018 în European Health Journal a asociat somnul de mai mult de opt ore pe zi cu un risc vital mai mare. Faptul că nu dormi suficient poate elimina metabolismul glucozei și poate crește nivelul insulinei, astfel crește riscul mai mare de a dezvolta diabet. Aceleași efecte pot agrava gestionarea glicemiei la cei care au deja diabet.
“În timp ce șapte ore de somn pe noapte pot părea a fi suficiente, este eronat să se ajungă la o concluzie care recomandă ca o ajustare a duratei somnului de la șase până la opt ore ar trebui să scadă mortalitatea”, spune Peter A. Fotinakes,
MD, expert în somn și director medical la Centrul pentru Tulburări ale Somnului de la Spitalul St. Joseph din Orange, California.
“O concluzie mai bună este că durata somnului mai mică de șase ore sau mai mare de opt ore identifică o populație cu factori de risc crescuți pentru afecțiuni comorbide care ar trebui identificate și tratate, cum ar fi apneea în somn. Acest lucru este valabil pentru persoanele cu sau fără diabet”, adaugă dr. Fotinakes.
Apneea de somn, o tulburare care întrerupe respirația în timp ce dormi, este frecventă în rândul persoanelor cu diabet zaharat și este corelată cu obezitatea. Potrivit unui studiu din mai 2020 publicat în Journal of the American Heart Association, în comparație cu persoanele fără această tulburare de somn, persoanele de culoare din America, care sufereau de apnee în somn au avut glicemia mai mare cu 14% și o sensibilitate mai mică la insulină.
Autorii studiului nu au avut nicio informație cu privire la calitatea somnului participanților și la factori care ar putea să le afecteze durata de somn, cum ar fi faptul că au copii mici acasă sau care iau medicamente care afectează somnul. Autorii sugerează că cercetările viitoare ar trebui să se concentreze asupra abordării acestor probleme, printre altele.
Deși CDC recomandă șapte sau mai multe ore pe noapte de somn pentru adulții cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, dr. Erichsen notează îngrijorarea cu privire la durata mare de somn care poate crește riscul de anxietate și insomnia.
Studiul a fost publicat în jurnalul medical Diabetologia, ediția din iulie 2020.
Sursa articolului: https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/too-little-too-much-sleep-linked-to-earlier-death-in-people-with-diabetes/