Ce este Covid – 19

COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de coronavirusul cel mai recent descoperit de către cercetători. Acest nou virus și boală nu au fost cunoscute înainte de apariția focarului din Wuhan, China, în decembrie 2019 (1,2).

COVID-19 reprezintă însă o amenințare serioasă pentru sănătatea publică. Persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale preexistente, inclusiv diabetul, hipertensiunea, bolile de inimă, tulburările pulmonare (1-5) și obezitatea cu afecțiuni conexe (6), prezintă un risc mai mare de a suferi complicații și de a se îmbolnăvi grav.

Care sunt simptomele COVID-19?

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala, respirația îngreunată și tusea uscată. Unii pacienți pot avea dureri, congestie nazală, secreţii nazale, dureri în gât sau diaree (1-5). Simptomele încep de obicei la câteva zile după ce o persoană este infectată cu virusul Covid, majoritatea cazurilor apărând la aproximativ 3-7 zile de la expunere. La unii oameni, apariția simptomelor poate dura până la 14 zile (4).

Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom și nu se simt rău (3).

Se consideră că persoanele sunt mai contagioase atunci când prezintă simptome accentuate (cei mai bolnavi). Pentru o parte dintre cazuri, răspândirea bolii este posibilă înainte ca oamenii să prezinte simptome și au existat raportări și în cazul noului coronavirus, dar  specialiștii consideră că nu acesta este principalul mod de propagare a virusului (7).

Cum îi afectează COVID-19 pe cei care trăiesc cu diabet și obezitate?

Persoanele cu diabet și obezitate nu prezintă un risc mai ridicat de a lua COVID-19 comparativ cu populația generală. Cu toate acestea, COVID-19 poate provoca simptome și complicații mai severe la persoanele care trăiesc cu diabet, obezitate și afecțiuni conexe (1-8).

În China, unde au existat cele mai multe cazuri până acum, persoanele cu diabet au avut rate mult mai mari de complicații grave și deces decât persoanele fără diabet (3).  Însă, dacă diabetul este bine gestionat și ținut sub control, riscul de a te îmbolnăvi grav de COVID-19 este aproximativ același cu cel al populației generale (3).

În prezent, nu există dovezi cu privire la riscul crescut de infecție cu COVID-19 la persoanele cu obezitate. Dovezile sugerează că, pentru gripa sezonieră comună, persoanele cu obezitate cu IMC ≥ 40 kg / m2 prezintă un risc crescut de complicații grave (9).

Există o diferență de risc COVID-19 pentru persoanele cu diabet zaharat tip 1 față de cele cu diabet de tip 2?

Riscurile sunt similare pentru persoanele cu diabet zaharat tip 1 și tip 2. Persoanele cu diabet de tip 1 au însă un risc crescut de DKA (cetoacidoză diabetică) dacă sunt infectate cu o infecție virală (3).

Ce măsuri de prevenție ar trebui să ia persoanele cu diabet?

Ar trebui să aveți pregătite următoarele (2,3):

 • Informații de contact ale furnizorului de servicii medicale.
 • Stoc adecvat de medicamente și consumabile pentru monitorizarea glicemiei la domiciliu.
 • Suficienţi carbohidrați simpli, cum ar fi sucul, mierea, gemul sau acadelele.
 • Glucagon și benzi cetonice, în cazul unui control glicemic slab (niveluri ridicate sau mici ale glicemiei).

De asemenea, pacienții trebuie să urmărească semnele de avertizare de urgență precum: dificultăți de respirație, durere persistentă sau presiune în piept, confuzie sau incapacitate de a se trezi, buze albăstrui sau față albăstruie (3).

Ce ar trebui să facă persoanele cu diabet dacă se dezvoltă / suspectează că au simptome COVID-19?

Recomandările autorității locale ar trebui să fie respectate dacă sunt suspectate simptome de COVID-19. În unele țări, pacienții sunt sfătuiți să solicite imediat asistență medicală. Cu toate acestea, este recomandat să nu mergeți direct la spital pentru a evita transmiterea virusului către alții și pentru a permite efectuarea unor pregătiri suplimentare de către personalul medical (1,5).

Apelați la medicul de familie și prezentați următoarele:

 • simptome
 • citirea glucozei și cetonelor (dacă este disponibil)
 • urmări ale consumului de lichide

Urmați  apoi sfaturile medicului cu privire la consumul de medicamente. Rămâneţi hidratat și păstrați la îndemână băuturi neîndulcite. Practicați consumul de porții mai mici, dar mai dese.

Ce măsuri specifice ar trebui luate de persoanele cu diabet dacă sunt infectate cu COVID-19?

Persoanele cu diabet, infectate cu virusul COVID-19, pot observa o deteriorare a controlului glicemic în timpul bolii. Pacienții trebuie să urmeze „indicațiile primite pentru cazurile de boală” pentru a-și îmbunătăți controlul glicemic (2-5). Asociaţia Americană de Diabet (AAD) sugerează următoarele acțiuni (3):

 • Urmați sfatul medicului cu privire la medicația pentru diabet și monitorizarea glicemiei.
 • Fiți conștienți de semnele unei hiperglicemii (de exemplu mai multă urină decât în ​​mod normal, în special noaptea, senzaţie de sete, dureri de cap, oboseală și letargie).
 • Monitorizați frecvent glicemia în timpul zilei și al nopţii (în general, la fiecare 2-3 ore).
 • Staţi hidratat.
 • Dacă glucoza din sânge este sub 70 mg / dL (3,9 mmol / L) sau sub intervalul țintă, mâncați 15 grame de carbohidrați simpli ușor de digerat (ex. Miere, gem, bomboane tari, suc sau apă minerală). Glicemia trebuie verificată în 15 minute pentru a vă asigura de creșterea nivelului de zahăr.
 • Cetonele trebuie verificate dacă nivelul glicemiei este mai mare de 240 mg / dL (13,3 mmol / L) de două ori la rând. Medicul trebuie să fie consultat imediat dacă aveţi cetone medii sau mari.
 • Verificați cu ajutorul degetelor pentru a vă asigura precizia senzorilor CGM, deoarece unii sunt afectați de acetaminofen (paracetamol).
 • Mâinile trebuie spălate, iar locurile de injectare / perfuzie și degetele ar trebui să fie curățate cu săpun și apă sau frecând cu alcool.

Ce măsuri ar trebui luate de către persoanele cu obezitate dacă se infectează cu COVID-19?

Persoanelor cu obezitate li se recomandă să urmeze recomandările furnizate de OMS și autoritatea locală, dacă sunt suspectate de simptome COVID-19 (1,6).

Oamenii nu trebuie să întrerupă niciun tratament medical pe care îl primesc , fără să discute mai întâi cu medicul lor. Persoanele cu obezitate trebuie să continue activitatea fizică în conformitate cu îndrumările autorităților locale de sănătate și să asigure distanțarea socială. Pentru recomandări generale privind activitatea fizică și alimentația sănătoasă în timpul crizei COVID-19, recomandăm ca persoanele cu obezitate să urmeze îndrumările din partea medicilor calificați și a asociațiilor profesionale din domeniu.

Există măsuri de precauție suplimentare care ar trebui luate de familie / prieteni și îngrijitorii persoanelor cu diabet și obezitate?

Toți trebuie să urmeze aceleași etape recomandate de autoritățile de sănătate publică pentru a reduce expunerea la virus, inclusiv spălarea completă a mâinilor frecvent, practicarea unei igiene bune și evitarea contactului cu persoanele care nu se simt bine (1).

Răspunsuri realizate utilizând resursele următoare:

 1. WHO: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
 2. Diabetes Canada: https://www.diabetes.ca/resources/tools—resources/faq-about-covid-19- and-diabetes
 3. ADA: https://www.diabetes.org/diabetes/treatment-care/planning-sick-days/coronavirus
 4. IDF: https://www.idf.org/our-network/regions-members/europe/europe-news/196-informa- tion-on-corona-virus-disease-2019-covid-19-outbreak-and-guidance-for-people-with-diabe-html
 5. Diabetes UK: https://www.diabetes.org.uk/about_us/news/coronavirus
 6. WOF: https://www.worldobesity.org/news/coronavirus-disease-covid-19-outbreak-for-peo- ple-living-with-obesity
 7. CDC: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html
 8. Obesity UK guidance: https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-guidance-on- social-distancing-and-for-vulnerable-people/guidance-on-social-distancing-for-everyone-in-the- uk-and-protecting-older-people-and-vulnerable-adults
 9. CDC: https://www.cdc.gov/flu/highrisk/index.htm