Rinichii sunt organele vitale responsabile pentru filtrarea substanţelor reziduale din sânge, precum și pentru menținerea echilibrului chimic al organismului și a prensiunii arteriale.

Neglijarea sănătății rinichilor duce la o mulțime de probleme de sănătate, iar cele mai frecvente boli legate de rinichi sunt pietre la rinichi, infecții ale tractului urinar și hipertensiune arterială.

Cum afectează diabetul zaharat rinichii?

Bolile de rinichi si diabetul zaharat sunt asociate deseori. De fapt, bolile de rinichi sunt cele mai frecvente cauze de deces in randul diabeticilor, potrivit Institutelor Naționale de Sănătate (NIH).

Conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor (CDC), peste 25,8 milioane de americani au diabet. Nivelul ridicat de zahăr din sânge prepusune ca rinichii să muncească mai mult pentru a filtra excesul de apă și reziduri.

Nefropatia diabetică este o complicație gravă legată și apare în cazul diabetului de tip 1 și diabetul de tip 2. Se mai numește boală renală diabetică. Este știut faptul că aproximativ 40% dintre persoanele cu diabet vor dezvolta boli renale cornice. La început, boala renală asociată diabetului nu are simptome cunoscute.

Potrivit Clinicii Mayo, în etapele ulterioare ale bolilor renale, semnele și simptomele includ:

  • · Pierderea apetitului
  • · Dificultăți de concentrare
  • · Oboseală
  • · Tensiune arterială crescută
  • · Urinare frecventă
  • · Greață și vărsături
  • · Mâncărime persistentă
  • · Proteine în urină
  • · Umflarea (edemului) picioarelor, gleznelor, mâinilor sau ochilor

Cea mai bună metodă de prevenire sau amânare apariției bolilor renale diabetice este prin menținerea unui stil de viață sănătos, gestionarea corectă a diabetului și a tensiunii arteriale.

Sfaturi utile pentru prevenirea nefropatiei diabetice:

  • · Activitate fizică. Este important să faci exerciții fizice zilnic și să fii activ fizic pentru a-ți gestiona tensiunea arterială și a menține nivelul glicemiei la un nivel normal.
  • · Verificarea periodică a glicemiei. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda cum vă puteți gestiona nivdelul glicemiei pentru a nu apărea complicații.
  • · Analize pentru depistarea precoce a bolii renale. Dacă leziunile renale sunt diagnosticate precoce, acestea poate fi încetinite prin administrarea unui tratament corect.
  • · Renunțarea la fumat. Fumatul reduce fluxul de sânge către rinichi, determinând o scădere a funcției acestora. Fumatul crește, de asemenea, nivelul de zahăr din sânge, ceea ce agravează funcția rinichilor.
  • · Precauție la medicamentele antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul și naproxenul. Utilizarea AINS în mod regulat poate duce la leziuni renale.

Pași simpli pentru protejarea rinichilor

Consumul de fructe și legume pentru rinichi sănătoși

Într-un studiu publicat în martie 2013 în Jurnalul Clinic al Societății Americane de Nefrologie, cercetătorii au remarcat că includerea mai multor fructe și legume în dietă poate reduce riscul de leziuni renale și acidoză metabolică, o afecțiune în care organismul produce prea mult acid .O supraabundență de acid poate provoca simptome potențial periculoase, cum ar fi respirația rapidă, oboseala, confuzia și, în cazuri extreme, chiar șoc sau deces.

Fructele și legumele ajută rinichii să îndepărteze excesul de acid din corp și să îl excrete în urină.

Adăugarea mai multor fructe și legume a ajutat în mod special pacienții cu boală renală cronică, care sunt cei mai susceptibili la acidoză metabolică. Acești pacienți sunt de obicei tratați cu bicarbonat și alte suplimente alcaline. Dar în acest studiu, medicii de la Colegiul de Medicină din Universitatea Texas A&M din Temple, Texas, au dorit să vadă efectul consumului a mai multor fructe și legume, ambele fiind surse de alimente naturale și alcaline.

Cercetătorii au tratat 71 de pacienți cu boală renală cronică în stadiul 4, fie prin recomandarea unei diete bazate pe fructe și legume sau prin administrarea unui medicament alcalin oral. Ambele grupuri au prezentat funcții renale similare, mai exact o scădere a ratelor de acidoză metabolică și o scădere a ratelor de leziuni renale.

Cercetătorii au argumentat în lucrarea lor că aceste intervenții pot ajuta la îmbunătățirea sănătății rinichilor la persoanele diagnosticate cu boală renală.

Consumul uleiului de pește pentru pacienții dializați

Un studiu publicat în iunie 2013 în Kinney International a raportat că acizii grași omega-3, precum cei găsiți în uleiul de pește, pot proteja pacienții dializați de moartea subită cardiacă. Cercetătorii au analizat nivelul de sânge al acizilor grași omega-3 la 400 de pacienți dializați, dintre care 100 au murit în primul an de tratament. Riscul de moarte subită cardiacă este cel mai mare în primul an de dializă.

Cercetătorii au observat că, în primul an de început al hemodializei, acei pacienți care au avut un nivel mai ridicat de acizi grași omega-3, care se găsesc în peștii

grași, precum somonul și tonul, precum și semințele de in și nuci, au avut un risc mai mic de moarte cardiacă bruscă. Studiul poate oferi indicii pentru noi tratamente împotriva morții subite cardiace la persoanele cu boală renală care sunt supuse dializei.

Reducerea aportului de sare

Sarea, care conține sodiu, este importantă pentru menținerea unui echilibru sănătos de lichide în organism, dar consumul în exces de alimente sărate poate dăuna rinichilor. Consumul de alimente sărate poate crește, de asemenea, riscul de hipertensiune arterială, ceea ce poate duce la boli de inimă și accident vascular cerebral.

Menținerea rinichilor sănătoși cu ajutorul exercițiilor fizice regulate

Potrivit experților, exercițiile fizice regulate sunt extrem de benefice pentru bolnavii diagnosticați cu boli renale cronice, precum și pentru cei care au suferit un transplant de rinichi. Cercetările notează că cei care fac antrenamente regulate, vor avea o tensiune arteriala sănătoasă.

Sursa: https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/living-with/easy-ways-to-protect-your-kidneys/