Atunci când nivelul glucozei în sânge este foarte ridicat ne aflăm în hiperglicemie. Aceasta apare în momentul în care organismul are prea puțină insulină, sau nu poate folosi insulina în mod adecvat. Dacă hiperglicemia persistă pe termen lung, organismul începe să sufere și apar îmbolnăviri ale diferitelor organe și țesuturi.

Cauzele hiperglicemiei

În timpul digestiei, organismul descompune carbohidrații din alimente – precum pâinea, orezul sau pastele – în molecule de zahăr. Una dintre aceste molecule este glucoza, sursă importantă de energie pentru corpul nostru. Glucoza se absoarbe direct în sînge după ce mâncăm, dar nu poate intra în celulele majorității țesuturilor fără ajutorul insulinei – un hormon secretat de pancreas.

Atunci când nivelul glucozei în sânge crește, pancreasul eliberează insulină. Cu ajutorul insulinei, glucoza ajunge în celule, oferindu-le acestora combustibilul de care au nevoie pentru a funcționa normal. Surplusul de glucoză este depozitat în ficat și în mușchi, sub formă de glicogen. Astfel se reglează nivelul zahărului, care nu mai ajunge la limite periculoase pentru organism. Pe măsură ce nivelul zahărului revine la normal, scade și secreția de insulină.

Diabetul limitează efectele insulinei asupra organismului, din cauză că pancreasul nu poate produce suficientă insulină (diabet de tip 1), sau organismul devine rezistent la insulină, ori cantitatea de insulină secretată nu poate menține un nivel normal al glicemiei (diabet de tip 2). 

Astfel, glucoza se acumulează în sânge și apare hiperglicemia.

Factori de risc

Nivelul glucozei în sânge poate crește din multe motive, inclusiv de la prea multă mâncare, sau mâncare nepotrivită. 

Infecțiile, lupta cu o boală sau cu stresul pot declanșa hiperglicemia, pentru că producerea de hormoni care să lupte cu boala sau stresul poate cauza creșterea nivelului glucozei. Chiar și persoanele fără diabet pot dezvolta hiperglicemie în timpul unei boli severe. 

Alte cauze pot fi:

 • nu ați luat suficientă insulină sau medicamente pentru diabet
 • aveți activitate fizică redusă, nu faceți suficientă mișcare
 • folosiți anumite medicamentații, precum steroizii
 • sunteți rănit sau operat
Simptomele hiperglicemiei

Hiperglicemia nu dă simptome până ce nivelul glucozei nu ajunge la cote semnificative, de 180-200 miligrame pe decilitru. Simptomele se dezvoltă încet, pe parcursul mai multor zile sau săptămâni. Cu cât hiperglicemia este mai îndelungată, cu atât mai grave sunt simptomele. Totuși, unele persoane care suferă de diabet de tip 2 de multă vreme nu prezintă nici un fel de simptome, deși au nivel ridicat de glucoză în sânge. 

Semnele hiperglicemiei pot fi:

 • Urinare frecventă
 • Sete accentuată
 • Vedere încețoșată
 • Oboseală
 • Iritabilitate
 • Foame
 • Dificultăți de concentrare
 • scădere în greutate
 • răni care se vindecă greu
Complicațiile hiperglicemiei

Hiperglicemia netratată pe termen lung poate conduce la complicații ca:

 • boli cardiovasculare
 • afectarea nervilor – neuropatie
 • afectarea rinichilor – nefropatie, sau insuficiență renală
 • afectarea vaselor de sânge ale retinei – retinopatie diabetică (poate duce la pierderea vederii)
 • probleme cu picioarele, din cauza nervilor afectați, sau a fluxului sanguin redus – pot apărea infecții ale pielii, ulcerații și, în cazuri extreme, este necesară amputarea
 • probleme cu oasele și articulațiile
 • infecții ale dinților și gingiilor
Complicații care amenință viața

Ținerea sub control a diabetului înseamnă și verificarea în mod constant a nivelului zahărului din sînge. Întrebați medicul despre cât de des trebuie să vă verificați glicemia și care este nivelul optim al acesteia. Astfel puteți trata hiperglicemia încă din faza incipientă, evitând complicațiile ulterioare, precum cetoacidoza. Este o stare patologică periculoasă, pentru că în sânge și urină se adună acizi toxici, numiți cetone. Netratată, cetoacidoza poate duce la comă diabetică, care prezintă risc de deces..

Mergeți de urgență la spital dacă vă simțiți rău, nu puteți reține apa sau alimentele în stomac, iar nivelul glucozei este de peste 240mg/dL. Faceți o programare la medic dacă aveți diaree și/sau vărsături (dar puteți mânca câte puțin și bea apă), aveți febră care durează mai mult de 24 de ore, nivelul zahărului este de peste 240mg/dL (deși v-ați luat medicamentele de diabet), sau nu reușiți să țineți sub control nivelul glicemiei.

O altă complicație periculoasă este coma hiperglicemică hiperosmolară. Această stare se instalează atunci când organismul produce insulină, dar nu funcționează normal, ceea ce înseamnă că organismul nu poate folosi nici glucoză, dar nici grăsime pentru a produce energie. Glicemia poate crește foarte mult, glucoza în cantități mari – chiar și mai mult de 600mg/dL- ajunge în urină, ceea ce cauzează urinări frecvente și dezhidratare care pune viața în pericol. Fără tratament se instalează coma hiperglicemică hiperosmolară.

Cum se poate preveni și trata hiperglicemia?

Simptomele inițiale ale hiperglicemiei ar trebui să vă trimită la laboratorul de analize, pentru a verifica nivelul zahărului în sânge. Dacă aveți diabet de tip 1 și glicemie mai mare de 250mg/dL, verificați și dacă sunt cetone prezente în urină. 

Mergeți la doctor dacă nivelul glucozei este mai mare de 150mg/dL timp de mai bine de o săptămână, sau dacă aveți de două ori consecutiv o glicemie mai mare de 300mg/dL.

 • Beți doar băuturi fără cafeină și fără alcool, care nu conțin zahăr.
 • Respectați programul de alimentație, mai ales dacă luați insulină sau medicamente de diabet. Este important să respectați orele meselor și cantitatea de mâncare, pentru ca alimentele consumate și insulina să fie în echilibru.
 • Monitorizați-vă glicemia și notați-vă când aceasta depășește limitele. 
 • Luați medicamentele conform prescripțiilor. 
 • Dozați medicamentele în funcție de efortul fizic depus. Medicul ar putea să vă schimbe cantitatea de medicamente pe care le luați, sau poate ora la care le luați, în funcție de intensitatea și durata efortului fizic depus. Dacă aveți cetone în urină, NU faceți sport, pentru că nivelul glucozei poate crește și mai mult.

Un bun management al diabetului reprezintă șansa cea mai bună de a detecta hiperglicemia încă de la început, astfel încât să poată fi tratată din faza incipientă, înainte de instalarea complicațiilor.  Discutați cu medicul dumneavoastră despre cum puteți reduce glicemia. Reducerea porțiilor de mâncare ar putea avea efect.