Noile cercetări efectuate pe șoareci au arătat cum enterovirusul Coxsackie B tip 4, un virus transmis prin intestine, poate declanșa diabetul la persoanele care au acest virus.

Diabetul este o afecțiune de sănătate care afectează modul în care corpul unei personae transformă alimentele consumate în glucoză, iar celulele folosesc această glucoză pentru a produce energie. Pe măsură ce o persoană consumă alimente și băuturi, glicemia crește. Pancreasul lor produce apoi hormonul insulină, care permite celulelor să acceseze acest zahăr din sânge.

Cu toate acestea, este posibil ca organismul unei persoane să nu poată produce suficientă insulină (diabetul de tip 2) sau să nu producă deloc (diabetul de tip 1). Diabetul de tip 2 este de departe cea mai frecventă formă de diabet, reprezentând aproximativ 90-95% din toate cazurile de diabet la populația adultă.

American Diabetes Association consideră că ambele tipuri de diabet sunt cauzate de o combinație de factori genetici și de mediu. Pentru diabetul de tip 1, oamenii de știință cred că virusurile sunt un aspect al acestor factori de mediu. În special, cercetările sugerează că enterovirusurile, o familie de viruși care pot provoca o varietate de boli cu simptome neurologice, respiratorii, cutanate și gastrointestinale, pot fi declanșatori virali cheie pentru diabetul de tip 1. Cu toate acestea, oamenii de știință nu sunt încă siguri exact cum apare această funcție de declanșare.

S-au observat că infecția cu CVB4 a indus reglarea descendentă a URI, o proteină care controlează diferite funcții celulare. Această reglare descendentă a declanșat o cascadă de evenimente moleculare. La rândul său, acest lucru a dus la reducerea proteinei Pdx1, care guvernează funcția celulelor beta din pancreas, aceste fiind celulele care produc insulină.

După cum explică Dr. Nabil Djouder, cercetător la Centrul Național Spaniol de Cercetare a Cancerului și autorul principal al studiului: „Reducerea proteinei Pdx1 determină pierderea identității și funcției celulelor beta, iar astfel se produce o creștere a nivelului de glucoză din sânge și, prin urmare, duce la hiperglicemie și diabet ulterior, independent de orice reacții imune”.

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că șoarecii cu diabet care supraexprimau proteina URI erau mai toleranți la modificările zahărului din sânge. În cele din urmă, cercetătorii au observat o corelație între expresia URI, Pdx1 și particulele virale din pancreas de la persoanele cu diabet. Pentru oamenii de știință, acest lucru sugerează o relație cauzală între diabetul uman și enterovirusurile.

Pe lângă faptul că ajută la clarificarea mecanismului din spatele declanșării virale a diabetului, studiul ridică, de asemenea, posibilitatea utilizării terapiilor antivirale alături de medicamente care inhibă reducerea proteinei Pdx1 pentru a preveni și trata diabetul. Cercetătorii au demonstrat că inhibitorii ADN metiltransferazei, care inhibă o proteină implicată în reducerea silențierii Pdx1, au restabilit expresia Pdx1 și toleranța la glucoză la șoarecii diabetici.

Oamenii de știință cred că studiul lor poate avea, de asemenea, implicații asupra pandemiei COVID-19. Această cercetare, este valoroasă pentru a explora dacă SARS-CoV-2, virusul din centrul pandemiei actuale, poate declanșa diabetul.

Dr. Djouder explică: „În mod similar cu investigațiile noastre asupra enterovirusurilor, unele observații clinice recente au asociat SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru COVID-19, poate declanșa diabet la pacienții infectați”.

Studiul a fost publicat în revista medicală Cell Reports Medicine.

Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/mouse-study-shows-how-a-virus-may-trigger-diabetes