Infecţiile respiratorii, mişcarea şi alimentaţia sunt cele trei elemente la care persoanele cu diabet, indiferent de tipul de diabet sau vârstă, trebuie să fie atente. Este avertismentul lansat de Dr. Anca Cerghizan, medic primar diabetolog, membru în conducerea Societăţii Române de Diabet şi a Federaţiei Române de Diabet, într-un interviu acordat Rodiabet.ro.

Vaccinarea anuală anti-gripală, recomandată pentru persoanele cu diabet

”În sezonul rece, alimentaţia şi mişcarea sunt modificate. Pe de o parte, există tendinţa de a sta mai mult în casă, de a face mai puţină mişcare. Pe de altă parte, odată cu venirea iernii, calitatea alimentelor la care avem acces se modifică şi ea. De asemenea, este perioada răcelilor, a gripelor, a infecţilor respiratorii. Pe cât este posibil infecţiile respiratorii trebuie evitate. Acestea pot produce dezechilibru glicemic, iar acolo unde, pe lângă diabet, există şi alte afecţiuni/co-morbidităţi, evoluţia unei simple infecţii /răceli poate deveni nefavorabilă. Din aceste motive, este recomandată evitarea aglomeraţiilor şi a contactului cu persoane cu simptome de răceală/gripă, pentru a minimaliza riscul de infectare. De altfel, ghidurile internaţionale recomandă persoanelor cu diabet, indiferent de vârstă şi tip de diabet, vaccinarea anuală anti-gripală”, a explicat medicul.

Reguli pentru ”zile dificile”

Persoanele cu diabet trebuie să respecte, potrivit specialistului, regulile de bază pentru zilele ”dificile”, dacă, totuşi, nu reușesc să evite infecţiile respiratorii, gripa sau chiar o simplă răceală:

  1. Hidratare corespunzătoare,
  2. Dacă este posibil, măsurarea zilnică – dacă este nevoie de mai multe ori pe zi – a glicemiei,
  3. Măsurarea zilnică a tensiunii arteriale,
  4. Măsurarea zilnică a temperaturii,
  5. Menţinerea legăturii cu medicul de familie şi/sau medicul diabetolog, pentru recomandări personalizate, adaptate nevoilor individuale.

Nu abandonați mișcarea!

Activitatea fizică trebuie păstrată, potrivit Dr. Anca Cerghizan, şi în această perioadă, cu adaptare la sezon/condiţiile meteo: ”Este important să nu se abandoneze mişcarea, pentru că ea este un factor important în menţinerea echilibrului glicemic şi a stării de bine, psihologic vorbind. Recomandarea generală, pentru toate persoanele cu diabet, este aceea de a face 150 minute de mişcare pe săptămână, bineînţeles, adaptată la fiecare persoană în parte. Dacă nu este altă variantă, se pot efectua chiar exerciţii în casă/în curte, urcat/coborât de scări, paşi sau mişcări de întindere/relaxare.”

În ceea ce privește alimentaţia, diabetologul recomandă să fie echilibrată, să conțină, în mod special, fructe şi legume, în cantităţile recomandate individual.

Covid-19, risc suplimentar

Pandemia le aduce și persoanelor cu diabet noi provocări, potrivit medicului: ”Suplimentar faţă de recomandările generale de distanţare socială, de purtare a măştii, de spălare corectă a mâinilor, etc, cred că provocarea principală este legătura/comunicarea cu medicul de familie/diabetolog. În această perioadă felul în care interacţionăm cu pacienţi noştri este diferit, se practică mult telemedicina, iar acest lucru poate reprezenta o piedică în controlul corect al diabetului – lipsa analizelor, lipsa examinării fizice, lipsa uneori a unei comunicări eficiente etc. Chiar şi în aceste condiţii, este important să transmitem pacienţilor noştri că trebuie să ţină legătura noi, să ne comunice modificările care pot apărea, şi să evităm, cât este posibil dezechilibrele glicemice, pentru că acestea par a fi legate de evoluţia nefavorabilă a COVID-19 la persoanele cu diabet.”

Premiul Anual al Societăţii Naționale de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Anul acesta, Comitetul Director al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice mi-a acordat Premiul Anual al Societăţii. Acest premiu, onorant, m-a făcut să simt satisfacţie şi recunoştinţă”, a menționat Dr. Cerghizan, chestionată în legătură cu distincția primită.

”Satisfacţie, pentru că activitatea mea, medicală şi ştiinţifică, a fost apreciată şi recunoscută în comunitatea noastră medicală. Şi această recunoaştere, venind de la persoane a căror părere contează pentru mine, înseamnă mult. Recunoştinţă, pentru că singură nu aş fi reuşit tot ce am realizat profesional. Şi, aşa precum am spus şi la înmânarea premiului, gândul meu s-a îndreptat către toţi cei care au avut încredere în mine, mi-au fost aproape, m-au încurajat şi motivat: mentorii mei, colegii mei din Cluj, colegi din ţară, foştii mei rezidenţi, prietenii mei din diabetologie şi colaboratorii mei din industria farma”, a explicat laureata Premiului Anual al SRDNBM.