Cercetătorii au efectuat un studiu pilot cu scopul de a stabili dacă TRE, un tip de dietă care limitează consumul de calorii la o fereastră de timp de aproximativ 8 ore pe zi este eficientă pentru persoanele care doresc să slăbească sau care suferă de obezitate.

Obezitatea

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), între 2017 și 2018, 42,4% dintre persoanele din Statele Unite au avut obezitate. Această prevalență reprezintă o creștere de aproape 12% în perioada 1999-2000.

CDC descrie o persoană ca având obezitate dacă indicele de masă corporală (IMC) este de 30 sau mai mare.

Potrivit CDC, obezitatea este asociată cu principalele cauze de deces, cum ar fi diabetul, bolile de inimă, diferite tipuri de cancer și accidentul vascular cerebral, precum și o sănătate mintală mai slabă și o calitate a vieții mai slabă.

CDC menționează că cauzele obezității unei persoane pot fi complexe și interconectate. Cu toate acestea, aceștia subliniază că echilibrarea aportului de calorii cu caloriile arse prin exerciții este esențială pentru reducerea greutății excesive.

Clinicienii au recomandat multă vreme dietele și schimbarea tipului și cantității de alimente pe care o consumă o persoană, la cei care încearcă să obțină pierderea în greutate.

Cu toate acestea, într-un articol publicat recent, cercetătorii au observat că diferite organizații au sugerat numeroase diete, recomandările schimbându-se în timp. În consecință, cercetările care determină eficacitatea diferitelor diete sunt încă în curs.

Cercetătorii subliniază că o dietă eficientă nu este pur și simplu una care duce la pierderea în greutate pe termen scurt. O dietă trebuie, de asemenea, să fie eficientă și tolerabilă pe termen mediu-lung.

Un aspect al acestei eficacități pe termen lung este simplitatea dietei. Dacă o dietă este ușor de adoptat, este mai probabil ca o persoană să poată adera la ea. În primul rând oamenii trebuie educați în adoptarea dietelor.

Cercetătorii din spatele noului studiu observă că postul intermitent are potențial ca opțiune simplă. Postul intermitent necesită de obicei ca oamenii să consume calorii numai în anumite perioade. Această cerință face ca o dietă simplă să fie înțeleasă și înseamnă că o persoană nu trebuie să numere caloriile sau să se limiteze la alimentele „permise”.

Cu toate acestea, după cum observă cercetătorii, există cercetări limitate privind eficacitatea postului intermitent. Cercetările existente au avut tendința să se concentreze pe o abordare a postului mai severă, care implică perioade mai lungi fără hrană.

Această formă mai intensă de post intermitent poate fi dificilă pentru unii oameni să o adopte sau să o urmeze pentru perioade mai lungi după orice pierdere inițială în greutate.

S-a efectuat un mic studiu pilot de 12 săptămâni pentru a stabili dacă este justificată o cercetare mai substanțială asupra dietelor TRE. În timpul studiului, participanții au încercat să își limiteze consumul de calorii la o fereastră de 8 ore în fiecare zi.

În perioada februarie – iunie 2018, cercetătorii au înscris 52 de persoane. Participanții au fost cu toți cu vârsta peste 18 ani cu un IMC mai mare de 30 (sau peste 28 dacă au avut alte comorbidități).

Participanții au fost supuși unei evaluări inițiale, care le-a oferit cercetătorilor rezultatele testelor de sânge și măsurătorile greutății și tensiunii arteriale.

În săptămâna 12, echipa a luat din nou sânge de la participanți, le-a măsurat greutatea și tensiunea arterială și i-a întrebat cum a funcționat dieta pentru ei.

Cercetătorii au descoperit că, în medie, participanții au reușit să urmeze dieta TRE 5 sau 6 zile din săptămână.

Cei care au urmat dieta timp de cel puțin 5 zile pe săptămână au slăbit mai mult decât cei care nu au putut menține acest ritm.

În timpul studiului, 26% dintre participanți au pierdut cel puțin 5% din masa corporală.

Studiul a fost limitat în mai multe moduri, inclusiv având o dimensiune mică a eșantionului și fără grup de control.

Cu toate acestea, scopul său nu a fost să demonstreze eficacitatea diete TRE, ci să confirme că există suficiente dovezi care să justifice viitoare studii mai ample și mai detaliate.

 

Material preluat și tradus de pe: https://www.medicalnewstoday.com/articles/pilot-study-of-time-restricted-eating-suggests-further-research-warranted