Webinarul RoDiabet Ora Pacientului este parte a campaniei de educație și informare dezvoltată de Oameni și Companii prin portalul RoDiabet, cu susținerea partenerului Novo Nordisk și cu implicarea a 13 asociații de pacienți cu diabet din România. Întâlnirea de pe 28 mai a reunit specialiști diabetologi recunoscuți și reprezentanți ai pacienților invitați să prezinte impactul pe care pandemia Covid -19 l-a avut asupra vieții lor.
”Această pandemie, dincolo de amenițarea propriu-zisă a virusului, a evidențiat amploarea bolilor cronice, impactul lor în societate și, în mod special, impactul asupra diabetului. A fost nevoie urgentă de un angajament, din partea noastră, din partea asociațiilor de pacienți, a autorităților, a medicilor și a industriei pentru a găsi soluții în abordarea bolilor cronice în contextul actual”, a declarat Cecilia Radu, General Manager Novo Nordisk România în deschiderea întâlnirii.
”Mai mult decât oricând, cred că acest eveniment, care reunește specialiști și pacienți, este esențial pentru a găsi soluții și pentru a veni în sprijinul pacienților care suferă de diabet”, a continuat Cecilia Radu.
Medicii specialiști prezenți la webinar au vorbit despre managementul diabetului zaharat în timpul pandemiei Covid -19, despre metodele organizatorice pe care le putem lua pentru a minimiza riscul epidemiologic sau despre cum se face terapia diabetului zaharat la pacienții cu Covid.
”În această perioadă, este pentru prima oară când s-a discutat foarte serios despre diabet, iar asta nu numai în România, ci la nivel modial. Diabetul zaharat a fost incriminat că ar fi a doua sau a treia cauză de deces pentru pacienții infectați cu acest virus nanometric, care a îngenunchiat o lume întreagă. Agitația, chiar isteria aș putea spune, care s-a creat în jurul pacienților cu diabet zaharat, este cumva justificată, însă asta nu însemnă că orice pacient cu diabet zaharat este vulnerabil și, mai ales asta nu înseamnă că toți pacienții cu diabet zaharat vor putea contacta infecția cu acest virus. Cel mai important și principalul lucru în managementul diabetului zaharat, în contextul acestei pandemii, este menținerea echilibrului glicemic”, este de părere Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.
Reprezentanții Asociațiilor de Pacienți prezenți la webinar au vorbit despre provocările la care i-a supus pandemia Covid – 19, despre planurile și proiectele pe care le așteptau cu drag și care au fost anulate sau amânate din cauza acestei crize la nivel mondial.
Maria Mesaroș, Președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, a declarat: ”Impactul pandemiei asupra asociaţiilor de pacienţi nu a fost primit cu uşurinţă. Asociaţiile nu au mai putut să îşi deruleze proiectele, iar starea în care suntem acum nu ne permite reluarea lor şi nu putem să riscăm starea de sănătate a oamenilor”.
Webinarul RoDiabet: Ora Pacientului organizat joi, 28 mai 2020 a fost prima întâlnire de acest tip implementată de portalul RoDiabet, dar va continua cu webinarii lunare de aici înainte. Fiecare ediție va fi dedicată unei anumite teme și va pune în fața pacienților specialiști recunoscuți, pregătiți să răspundă întrebărilor persoanelor cu diabet.
Mai multe detalii despre campania Diabet și Covid -19 puteți citi pe pagina dedicată, accesibilă AICI: https://www.rodiabet.ro/covid-19/.