O veste bună legată de diabetul de tip 2 și fibroza hepatică a fost dată recent de oamenii de știință de la Universitatea Yale, care spun că cele două afecțiuni sunt reversibile. În urma unor studii efectuate de o echipă de cercetători americani s-a găsit o modalitate de a inversa diabetul de tip 2 și fibroza hepatica, deocamdată la șoareci și apoi studiile vor continua și la om.

Într-un studiu anterior, cercetătorii au descoperit o legătură importantă între modul în care organismul răspunde la post și  la diabetul de tip 2. ,,Postul „pornește” un proces în organism în care două proteine ​​particulare, TET3 și HNF4α cresc în ficat, determinând producția de glucoză din sânge. În diabetul de tip 2, acest „comutator” nu reușește să se oprească când se termină postul, așa cum ar fi la o persoană care nu are diabet”, au declarat oamenii de știință americani, potrivit Medicalxpress.com.

Cercetătorii au emis ipoteza că, dacă ar putea „să doboare” nivelul acestor două proteine, ar putea opri diabetul să se dezvolte. Echipa Universității Yale a injectat șoarecii cu material genetic care a vizat TET3 sau HNF4β și a descoperit că glicemia și insulina au scăzut semnificativ. Oamenii de știință au analizat și modul în care TET3 a contribuit la dezvoltarea fibrozei în ficat și au descoperit că proteina a fost implicată în fibroză pe mai multe niveluri.

,,Fibroza, indiferent de organul implicat, pornește de la semnalizarea proteică anormală, au remarcat cercetătorii, care au observat că TET3 joacă un rol în calea de semnalizare a fibrozei în trei locații diferite – și acționează ca un regulator important în dezvoltarea fibrozei.

Cititi articolul integral 360medical.ro