Un studiul-pilot olandez condus de Suzanne Meiring, Annieke van Baar şi Jacques Bergman de la Universitatea din Amsterdam şi citat în publicaţia italiană Il Messaggero, susţine că diabetul poate fi vindecat printr-o intervenţie endoscopică minim invazivă care întinereşte peretele intestinal.

Rezultatele acestu studiu-pilot ar urma să fie prezentate la United European Gastroenterology, care anul acesta se va desfăşura virtual, potrivit Rador. Procedura se intitulează “Întinerirea mucoasei duodenale” şi constă în trimiterea unei doze controlate de energie termică pe membrana mucoasă a duodenului, astfel încât noua mucoasă să “se regenereze”, modificând astfel eliberarea hormonilor-cheie implicaţi în diabet.

Tehnica este asemănătoare cu cea a altor studii care au demonstrat că prin modificarea pereţilor intestinali – aşa cum se întâmplă în chirurgia bariatrică – se poate restabili un echilibru hormonal normal care să permită regresia definitivă a diabetului. În acest fel s-ar rezolva problemele pacienţilor care nu-şi pot ţine glicemia sub control şi a celor la care medicamentele nu funcţionează.

Articolul integral pe Adevarul.ro