Un material realizat de Prof. Univ. Dr. Dan Gaiță, Coordonator Național de Prevenție Cardiovasculară (Societatea Română de Cardiologie) și Conf. Univ. Dr. Bogdan Timar, de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”V. Babeș” din Timișoara, publicat în Romanian Journal of Diabetes, Nutrition and Metabolic Diseases, vol. 26, nr. 3 / 2019.

 

 

În iulie 2019, Consiliul American de Medicina Internă a publicat o declarație în care propunea instituirea unei noi specialități medicale, alături de un nou curriculum de formare: medicina cardiometabolică.

Medicina cardiometabolică este rezultatul colaborării dintre două specialități medicale distincte, dar care au multe componente înrudite: diabetologia și cardiologia. Legăturile dintre aceste două specializări sunt in zilele noastre evidente prin prisma strânsei asocieri dintre afecțiunile ce reprezintă domeniul de interes al celor două specialități medicale.

O lungă perioadă de timp s-a considerat că legăturile dintre cele două specialități sunt reprezentate doar de complicațiile micro- și macro-vasculare apărute la pacientul cu diabet zaharat tip 2, iar din punct de vedere istoric, o lungă perioadă de timp s-a considerat că apariția afectării macrovasculare asociate diabetului zaharat tip 2 este generată de un control glicemic necorespunzător. Cu toate acestea, covârșitoarele dovezi apărute în ultimii zece ani, preponderent din studiile de obiectiv cardiovascular precum și din studiile ce studiază mecanismele de acțiune ale noilor medicamente apărute vin să demonstreze că asocierea dintre riscul cardiovascular și diabetul zaharat tip 2 merge mult dincolo de orizontul controlului glicemic, existând o multitudine de alți factori ce pot duce la scăderea sau din contră creșterea riscului de afecțiuni cardiovasculare la pacientul cu diabet zaharat tip 2.

În rândul acestor factori, este deja demonstrat că medicația aleasă poate reduce riscul cardiovascular și poate crește durata de supraviețuire a pacientului cu diabet zaharat tip 2, alături desigur de îmbunătățirea controlului glicemic. Este de menționat că noile medicamente, introduse în practică în ultimii aproximativ 10 ani, au reușit să demonstreze neutralitate existând chiar molecule ce au demonstrat reducerea riscului cardiovascular! Așadar, cu siguranță, alegerea în zilele noastre a unui tratament adecvat pentru pacientul cu diabet zaharat tip 2 înseamnă mult mai mult decât simpla alegere a unui medicament care scade glicemia – înseamnă de fapt alegerea unui tratament care se adresează pacientului ca un întreg, vizând alături de îmbunătățirea controlului glicemic și reducerea risurilor asociate (cum ar fi de exemplu riscul cardiovascular sau renal).

Materialul integral în limba engleză este disponibil aici.