Diabeticii de tip 2, cu vârsta de peste 75 de ani şi suferind de complicaţii legate de boala lor, sunt mai predispuşi să sufere de o formă severă de COVID-19, potrivit unui studiu publicat vineri şi citat de AFP.

Se ştia deja că diabetul este unul dintre factorii agravanţi în cazul infectării cu SARS-CoV-2: un diabetic este mai predispus să sufere de o formă severă a bolii şi să moară, la fel ca aceia care suferă de obezitate, de hipertensiune arterială sau vârstnicii.

Niciun studiu nu mersese însă până acum în detaliu, pentru a afla ce tipuri de diabetici suferă de o formă gravă de COVID-19.

Un prim astfel de studiu – publicat în revista de specialitate Diabetologia – a examinat caracteristicile a 1.317 diabetici care sufereau de o formă gravă de COVID-19, internaţi în Franţa între 10 şi 31 martie.

“Pacienţii diabetici au fost identificaţi ca persoane cu risc (…) iar acest mesaj alarmist a fost perceput în acelaşi mod la un pacient cu diabet de tip 2, în vârstă, ca la un pacient tânăr cu diabet de tip 1 de 30 de ani pe insulină”, a explicat pentru AFP endocrinologul Bertrand Cariou, care a coordonat acest studiu.

Cercetarea “a făcut posibilă o descriere mai precisă a pacientului diabetic cu risc”, a completat profesorul Cariou, de la Spitalul Universitar din Nantes.

Diabeticii cu cel mai mare risc în cazul unei infecţii cu SARS-CoV-2 sunt cei vârstnici, supraponderali, cu diabet de tip 2 (cea mai frecventă formă a bolii) şi complicaţii (cardiace, renale, retiniene).

Studiul arată, de asemenea, că printre bolnavii cu forme severe de COVID-19 sunt foarte puţini pacienţi cu diabet de tip 1 (doar 3% din cazuri).

Atunci când ne uităm la factorii de risc pentru deces, ne apare în primul rând vârsta: diabeticii de peste 75 de ani sunt mai predispuşi să moară după şapte zile petrecute în spital decât cei de sub 55 de ani.

De asemenea, cei care suferă de complicaţii diabetice (retiniene, renale, cardiovasculare) sunt mai predispuşi să moară de COVID-19.

Studiul nu a evaluat riscul diabeticilor faţă de cel al populaţiei generale de a contracta o formă gravă de Covid, însă datele anterioare indicau un risc dublu sau chiar triplu pentru diabetici de a fi admişi la terapie intensivă şi de a muri din cauza acestei infecţii.AGERPRES