”Nu sunt de acord cu nicio măsură care, prin natura sa, poate restrânge accesul pacientului la tratament și investigații medicale”, a fost reacția fermă a deputatului Cristina Elena Dinu, Secretar al Comisiei pentru Sănătate și Familie, la ordinul nr. 74553/ 07.04.2020, semnat de secretarul de stat Raed Arafat și contrasemnat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Acesta prevede că, “pe toată durata stării de urgență, sunt suspendate internările pentru intervenții chirurgicale, alte tratamente și investigații medicale, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate din toate unitățile sanitare cu paturi publice și private, precum și consultații și tratamente, care pot fi programate sau sunt programabile în toate structuriile ambulatorii, atât publice cât și private”.
”Situația în care ne regăsim a condus la o multitudine de măsuri luate în grabă care, în procesul de implementare, au demonstrat vicii severe. Firește, înțeleg complet situația și riscurile majore de contaminare la care pacienții cronici ar putea fi expuși, însă toate aceste restricții trebuie dublate de alternative. Vorbim aici de pacienți oncologici, pacienți cu boli rare, pacienți cu hemofilie, pacienți care au nevoie de dializă, iar toate aceste tratamente nu pot fi sistate pur și simplu, fără să afecteze, posibil iremediabil, sănătatea deja precară a pacientului. În situația actuală, Ministerul Sănătății trebuie să vină cu propuneri concrete, adaptate în funcție de specificul fiecărei patologii”, a declarat deputatul, pentru MedicalManager.ro.
Din punctul acesteia de vedere, soluțiile pot fi structurate pe două paliere:
- pentru pacienții cronici ale căror tratamente și investigații pentru monitorizarea evoluției bolii pot fi efectuate numai în interiorul unei unitătți sanitare este necesară punerea la dispoziție a unei secții îndemne dedicate, în cadrul unui spital ,,curat” . Astfel, putem minimiza riscul de contaminare și, în egală măsură, pacientul are acces la tratament. În acest caz, trebuie instituit un protocol, atât pentru cadrele medicale, cât și pentru pacienți, pentru a se asigura menținerea unei zone ”sigure” de tratament,
- pentru pacienții cronici al căror tratament poate fi administrat acasă, se poate crea un sistem de tratament la domiciliu, cu implicarea asistenților medicali și a asistenților comunitari. În anumite cazuri, se poate face apel la monitorizarea pacienților de la distanță, prin aplicații medicale. Putem monitoriza astfel și aderența la tratament.
”Soluții există, importantă în această situație este voința decidenților de a veni în sprijinul pacienților cronici”, a mai avertizat dr. Cristina Elena Dinu.
Precizările DSU
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a revenit, miercuri, cu o serie de precizări referitoare la acest Ordin: “Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii”.