Cu toţii avem nevoie de ajutor din partea prietenilor şi a familiei, măcar din când în când. Ei îţi pot oferi suportul de care ai nevoie atunci când eşti la pământ. Tot ei te pot ajuta să faci faţă diabetului.

Să ceri ajutor nu este un semn de slăbiciune, dar asta nu înseamnă că este uşor să o faci.

SFAT IMPORTANT: Planifică

Te va ajuta dacă ai câteva persoane la care să apelezi atunci când ai nevoie. Gândeşte-te de ce ai putea avea nevoie:

  • Cineva cu care poţi vorbi despre construirea unui stil de viaţă sănătos
  • Cineva care nu te critică
  • Cineva care să îți ridice moralul și cu care să vorbeşti când ai rămas fără motivaţia de a merge înainte

Este posibil să primeşti ajutor diferit de la persoane diferite. ”Reţeaua” ta de suport poate include prietenii, partenerul de viaţă, familia şi colegii de muncă.

Pregăteşte-ţi reţeaua de suport

Oricânt de mult şi-ar dori oamenii să te susţină, aceștia au nevoie de puţină pregătire pentru a o putea face. Iată câteva sfaturi ca să le vorbeşti despre ceea ce ai nevoie.

Fii clar

Clarifică ceea ce vrei sa discuţi, chiar dacă este vorba despre lucruri care merg bine sau despre ajutor în viaţa de zi cu zi, cum ar fi să ţi se amintească să îţi iei tratamentul.

Este în regulă să spui că ai nevoie de o pauză de la sfaturi. Încearcă să explici că apreciezi ajutorul oferit dar tu ai nevoie de o persoană care să te asculte.

Fii proactiv

Este posibil ca unii oameni să nu realizeze că ai nevoie ajutor dacă tu nu îl ceri. Cu toate acestea, nu este întotdeauna uşor să vorbeşti despre boala ta şi despre stările prin care treci.

Dacă îţi este greu să vorbeşti despre diabet şi să ceri ajutor, te pot ajuta următoarele sfaturi:

  • Decide cu cine este cel mai bine să vorbești. S-ar putea să fii mai confortabil să vorbiți cu unii oameni în defavoarea altora.
  • Stabilirea limitelor. Decide despre ce vrei să vorbești și despre ce nu! Dacă nu doreşti să discutați ceva, este în regulă. Discută clar cu persoana iubită despre această situaţie.
  • Spune-le cum te pot ajuta. Poate doreşti să vorbeşti cu cineva anume sau poate vrei ca cineva să îţi fie alături în noua dietă. Vorbind clar despre ajutorul de care ai nevoie îţi vei ajuta familia sau prietenii să ştie cum să te sprijine.

Nu uita că medicul sau asistenta sunt, de asemenea, acolo pentru a te sprijini, așa că vorbeşte cu ei și pune întrebări la în timpul programărilor. Grupurile de asistență pentru pacienți ar putea fi de asemenea de mare ajutor.