Diabetul de tip 2 crește riscul de a dezvolta boli de inimă sau boli cardiovasculare. Datorită acestei legături existente între aceste afecțiuni, există multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce riscul de boli de inimă, prin gestionarea corectă a diabetului de tip 2.

 

Urmați o dietă echilibrată

Cu cât indicele de masă corporală (IMC) este mai mare, cu atât este mai mare și probabilitatea de a dezvolta factori de risc ce presupun boli cardiace. Dacă aveți exces de greutate, încercați să slăbiți și să aveți o greutate sănătoasă.

Consumul  alimentelor bogate în grăsimi saturate, zahăr și sare poate crește riscul de boli de inimă. Urmarea unei diete echilibrate vă poate ajuta să vă țineți sub control glicemia, colesterolul, tensiunea arterială și greutatea, aceștia fiind factorii principali de risc ai bolilor de inimă.

 

Încercați să consumați:

  • Legume si fructe
  • Pâine, paste și orez, din făină integrală
  • Mai puțină carne roșie și mai mult pește
  • Unele produse lactate, cum ar fi laptele și brânza
  • Cantități limitate de băuturi zaharoase și alimente grase

 

 

Încercați să evitați:

  • Alimentele cu un nivel ridicat de sare, deoarece vă poate crește tensiunea arterială
  • Alimentele și băuturile cu mult zahăr
  • Alimentele cu un nivel ridicat de grăsimi saturate (întâlnite în mod obișnuit în produsele de origine animală) și grăsimi trans (de obicei se găsesc în mâncare prăjită, prăjituri și dulciuri)
  • Cantitățile mari de alcool

 

 

Activitatea fizică

Pe lângă urmarea unei diete echilibrate, creșterea nivelului de activitate fizică vă poate ajuta să atingeți și să mențineți o greutate sănătoasă.

Activitatea fizică poate contribui la îmbunătățirea următoarelor afecțiuni, care contribuie la reducerea riscului de a dezvolta boli de inimă:

  • Tensiunea arterială
  • Nivelul de lipide (grăsimi din sânge)
  • Sănătatea inimii și vaselor de sânge
  • Capacitatea de a utiliza insulina pentru a scădea glicemia

Experții în diabet recomandă efectuarea de exerciții de creștere a ritmului cardiac și a respirației timp de 150 de minute în fiecare săptămână.

 

Renunțarea la fumat

Renunțarea la  fumat este o modalitate de a vă reduce riscul de a dezvolta boli de inimă și de a vă îmbunătăți sănătatea generală. S-a constatat ca la 11 ani după renunțarea la fumat, riscul  va fi același cu cel al unei persoane cu diabet zaharat de tip 2 care nu fumează.

Există multe programe de asistență disponibile pentru a vă ajuta să nu mai fumați. Discutați cu medicul dumneavoastră despre modalități de a vă ajuta să renunțați la fumat pentru a reduce riscul de boli cardiace.

 

Urmați tratamentul pentru diabet, conform prescripției medicale

Atunci când dieta și exercițiile fizice nu sunt suficiente, poate fi necesar să luați medicamente pentru a vă gestiona diabetul de tip 2. Este important să vă luați medicația, după cum a fost stabilit cu medicul dumneavoastră pentru a vă gestiona nivelul de zahăr din sânge, astfel puteți preveni eventualele  afecțiuni potențiale ale vaselor de sânge. Diabetul zaharat de tip 2 este o boală de-a lungul vieții, iar gestionarea acesteia în mod corect vă va ajuta pe termen lung.

 

Monitorizați și înregistrați nivelul glicemiei

Monitorizarea și înregistrarea regulată a nivelului de zahăr din sânge este o modalitate de a controla eficient diabetul de tip 2, controlând în același timp riscul de boli cardiace. Încercați să utilizați un jurnal de monitorizare a diabetului pentru a vă înregistra nivelul glicemiei. Este important să mergeți în mod regulat la medci pentru a vă controla tensiunea arterială și nivelul de colesterol.

 

Discutați cu medicul dumneavoastră despre bolile de inimă

Medicul dumneavoastră vă poate îndruma ce alegeri să faceți pentru un stil de viață sănătos și ce tratamente sunt benefice în cazul diabetului de tip 2 si care vă pot reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

 

Articol preluat și tradus de pe DiebetesWhatsNext.com