Există anumiți indicatori, pe care medicii îi iau în calcul atunci cînd evaluează riscul unei persoane de a dezvolta prediabet și diabet zaharat. Este vorba despre indicele de masă corporală și de circumferința taliei.

Indicele de masă corporală, sau BMI se calculează împărțind greutatea în kg la înălțime- în metri, la pătrat. Găsiți calculator automat pe orice site dedicat medicinei și sănătății.

Tabelul corelației dintre BMI, circumferință talie și riscul de prediabet și diabet zaharat

 

BMI, kg/m2 Clasa de obezitate Risc de prediabet / diabet
Circumferință talie: bărbați ≤ 100 cm Circumferință talie: bărbați  > 100cm
femei ≤ 89cm femei > 89cm
Greutate sub normal <18.5
Greutate normală 18.5–24.9
Supraponderabilitate 25.0–29.9 Crescut Mare
Obezitate 30.0–34.9 I Mare Foarte mare
35.0–39.9 II Foarte mare Foarte mare
Obezitate morbidă ≥40 III Extrem de mare Extrem de mare

 

Mișcarea este benefică în prediabet?

În managementul prediabetului și diabetului exercițiul fizic aduce beneficii majore. Dar cît de multă mișcare trebuie să facem? Prezentăm în continuare beneficiile sportului, în funcție de nivelul de intensitate.

Activitate fizică de intensitate scăzută

În general este bine să evităm sedentarismul și să ducem o viață activă din punct de vedere fizic. Această recomenadare este cu atât mai importantă în cazul prediabetului și diabetului zaharat, pentru că mișcarea ajută la exercitarea unui control eficient al glicemiei.

Pentru a simți efectele benefice ale unui exercițiu fizic, durata acestuia trebuie să fie de cel puțin 150 de minute pe săptămână, intensitate moderată, sau de cel puțin 75 de minute pe săptămână de mișcare viguroasă, de tipul aerobic.

Activitate fizică de intensitate medie

Exercițiile aerobice trebuie să aibă loc în ședințe de minim 10 minute și trebuie să fie împărțite pe durata întregii săptămîni.

Pentru beneficii extinse, se recomandă minim 300 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână, sau cel puțin 150 de minute de exercițiu aerobic intens pe săptămână, ori o combinație între cele două.

După depășirea acestui minim încep să apară și alte beneficii asupra sănătății.

Activitate fizică de intensitate mare

Antrenamentele fizice de rezistență, cu intensitate moderată sau mare, care implică toate grupele principale de mușchi, au efecte pozitive asupra creșterii masei musculare și asupra rezistenței corpului. Astfel organismul își schimbă componența și este îmbunătățit controlul glicemiei.

Se recomandă combinarea antrenamentului de rezistență cu exercițiul aerobic la fiecare 2 zile de-a lungul săptămânii.