Dacă peștii grași pe care îi mâncăm nu ar crește în ape poluate, ar reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2. Cu toate acestea, poluanții din mediu care ajung în pește au efectul opus și par să elimine efectul protector din admisia de pește gras.

Acest lucru a fost demonstrat de cercetatorii de la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia, folosind metode inovatoare care ar putea fi utilizate pentru a aborda mai multe teme problematice din alimente și sănătate în studiile viitoare.

Cercetările privind efectul consumului de pește asupra riscului de diabet zaharat au generat rezultate contradictorii în ultimii ani. Unele studii arată că consumul multor pești reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2, în timp ce altele arată că acesta nu are nici un efect, iar unele studii spun că acesta chiar tinde să crească riscul. Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Chalmers au realizat un studiu cu un design complet nou și au ajuns acum la o posibilă explicație pentru acest puzzle.

“Am reușit să separăm efectul peștelui per se asupra riscului de diabet zaharat de la efectul diferiților poluanți de mediu care sunt prezenți în pește”, spune Lin Shi, cercetător cu studii postdoctolare în știința alimentară și nutriție, citat de portalul Green-Report.ro. “Studiul nostru a arătat că acest consum de pește în ansamblu nu are niciun efect asupra riscului de diabet zaharat, iar apoi am analizat efectul poluanților de mediu folosind o nouă metodă de analiză a datelor bazată pe machine learning asupra diabetului zaharat de tip 2. “

Poluanții de mediu măsurați în prezentul studiu sunt poluanți organici persistenți (POP), de exemplu dioxine, DDT și PCB. Studiile anterioare au arătat că acestea pot fi legate de creșterea riscului de diabet de tip 2. Efectul variabil al peștilor asupra riscului de diabet în diferite studii ar putea fi datorat, prin urmare, diferitelor niveluri de consum de pește din zonele poluate în diferite studii. “Protecția este asigurată în primul rând de consumul de pește gras. Totuși, în același timp, am văzut o legătură între consumul ridicat de pește gras și conținutul ridicat de poluanți de mediu din sânge”.

Potrivit Agenției Naționale a Alimentelor din Suedia, alimentele reprezintă principala sursă de expunere la dioxine și PCB-uri. Aceste substanțe sunt solubile în grăsimi și se găsesc în principal în alimentele grase provenite din animale, cum ar fi peștele, carnea și produsele lactate. Un conținut deosebit de ridicat se găsește în peștii grași, cum ar fi heringul și somonul sălbatic din zonele poluate. În Suedia, de exemplu, aceasta înseamnă Marea Baltică, Golful Botnic și cele mai mari lacuri, Vänern și Vättern.